Največji sovražniki vitke linije: Vsi verjamejo, da so ta živila dietna, a zaradi njih se kilogrami samo kopičijo

Največji sovražniki vitke linije: Vsi verjamejo, da so ta živila dietna, a zaradi njih se kilogrami samo kopičijo (foto: Profimedia) Profimedia
1. 9. 2023

Če ste na dieti, bodite previdni pri uživanju teh živil.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.   

Za hujšanje je potrebna potrpežljivost in veliko trdega dela, da pridemo do želenega cilja. Potrebno je, da se ukvarjate s fizičnimi dejavnostmi, predvsem pa se zdravo prehranjujete. Večina zdravstvenih strokovnjakov priporoča, da svoji prehrani dodate živila, bogata z vlakninami in beljakovinami, saj boste tako dlje časa ostali siti, kar vam bo še dodatno preprečilo prenajedanje.

Priporočljivo je uživati prehrano, bogato s polnozrnatimi izdelki, pustim mesom, oreščki in semeni, nemastnimi mlečnimi izdelki ter svežim sadjem in zelenjavo, če želite shujšati na zdrav način. Toda ali ste vedeli, da med hujšanjem ni treba uživati vsega svežega sadja? Čeprav velja, da je zdravo, se nekatero sadje ne uvršča na seznam živil, ki vam pomagajo učinkovito shujšati; predvsem zato, ker je pretirano sladko ali ima veliko kalorij.

Vsi verjamemo, da je dobro uživati ​​sadje in zelenjavo, ko smo na dieti, a nutricionisti trdijo, da se je treba določenim vrstam izogibati. Ni naključje, da nutricionisti ne dajejo prednosti krompirju v nobeni obliki. O ocvrtem ni debate – zaradi velike količine olja. Dejstvo je, da vsak krompir vsebuje veliko količino škroba, ki se razgradi na enostavne sladkorje, odvečne ogljikove hidrate pa spremeni v maščobe.

V nadaljevanju si preberite več o sadju in zelenjavi, ki ju ne smete uživati, ko poskušate shujšati.

Grah

Zeleni grah je odličen vir beljakovin, zato se zanj pogosto odločajo vegetarijanci. Grah naj bi med dieto uživali zmerno.

Koruza

Koruza je kot krompir: je visoko kalorična in vsebuje škrob. Toda hkrati vsebuje veliko koristnih snovi. Praviloma velja, da je svež izdelek bolj uporaben, če pa ste na dieti, izberite koruzo v pločevinkah, saj ima veliko manj kalorij kot kuhana koruza. Prednost koruze je njena sposobnost ohranjanja hranilnih snovi tudi po toplotni obdelavi.

Profimedia

Korenček

Korenje ima visok glikemični indeks, skoki insulina v krvi pa upočasnijo proces izgorevanja maščob. Če ne morete brez korenja, se ga kuhanju izogibajte: glikemični indeks kuhanega korenja je skoraj trikrat višji od surovega.

Mango

Ni naključje, da ima to svetlo tropsko sadje dišečo sladko kašo, saj mango vsebuje veliko količino sladkorja.

Fige

Okusen sadež, ki je neverjetno zdrav, saj vsebuje veliko mineralov, predvsem kalija. V 100 gramih svežega sadja je 16 gramov fruktoze, v suhem pa je njena vsebnost precej večja.

Profimedia

Banane

Da, prav ste prebrali! Banana je zelo zdrava, vendar je ne smete uživati v prevelikih količinah. Banane so polne kalorij in vsebujejo preveč naravnih sladkorjev. Ena banana ima približno 628 kJ (150 kcal), kar je približno 37,5 grama ogljikovih hidratov. Če torej vsak dan zaužijete 2-3 banane, obstaja verjetnost, da bo to privedlo do povečanja telesne teže. Najbolje je, da si privoščite le eno banano na dan. Ker ima banana nizek glikemični indeks, je lahko v zmernih količinah zdrav prigrizek.

Če pa ste zaužito banano pripravljeni nadoknaditi s telesno aktivnostjo, se zanjo še vedno najde mesto v dietnem jedilniku. To sadje vsebuje magnezij, kalij, vitamin B6. Tisti, ki želijo shujšati, naj ne bi zaužili več kot eno banano dvakrat do trikrat na teden.

 Pomembno je, da naredite zdrave prehranske spremembe, ki so za vas realistične in prijetne, tako da se jih boste z veseljem držali na dolgi rok.

Zakaj bi morali pri dieti paziti na vnos sadja?

Zlahka se ujamemo v past prepričanja, da bo uživanje sadja čez dan med dieto samodejno privedlo do izgube telesne teže. To je zmotno prepričanje, ki vodi k pridobivanju telesne teže.

Čeprav je sadje bogato z naravnimi sladkorji in kalorijami, ne smemo zanemariti njegovih koristi za zdravje. Pri uživanju sadja za hujšanje se osredotočite na nadzor porcij.

Strokovnjaki priporočajo tri porcije sadja na dan in ne več kot to. Tako je zato, ker večji vnos izniči namen. Če je vaš cilj vzdrževati kalorični primanjkljaj, bo morda treba sadje popolnoma izločiti iz prehrane.

Dobra praksa bi bila, da bi za hujšanje vsak dan uživali sadje z veliko hranilnimi snovmi in vlakninami. Pomagajo premagati željo po hrani, ne da bi dodali preveč dodatnih kalorij.

Preberite še: Ta majhna sprememba v jutranji rutini lahko bistveno izboljša vaše zdravje
Priporočamo tudi: Lovorjev list: Resnica, ki jo morate vedeti o tej priljubljeni začimbi