Razbijamo mite: RESNICA o dieti po krvnih skupinah je takšna (in nič drugačna)!

Razbijamo mite: RESNICA o dieti po krvnih skupinah je takšna (in nič drugačna)! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 9. 2017

Kako učinkovita je v resnici dieta, ki zagovarja prehranjevanje po krvnih skupinah? Resnica je v bistvu takšna ...

Učinkovitost diete po krvnih skupinah je pravzaprav odvisna od tega, koga boste o učinkovitosti te diete vprašali. Tisti, ki so dieto vztrajno propagirali, so in bodo navdušeno zatrjevali, da niso le izgubili odvečnih kilogramov, temveč da se je izboljšalo tudi splošno počutje in da imajo bistveno več energije.

Večina znanstvenikov, zdravnikov in nutricionistov pa ima teorijo, ki jo je pred leti razvil dr. Peter J. D'Adamo, za popoln nesmisel in psevdoznanstveno špekuliranje, saj trditve v knjigi dejansko niso znanstveno podkrepljene.

Poudarjajo, da ni nikakršne povezave med tipom krvne skupine in hrano, ki bi jo moral posameznik jesti ali se je izogibati.

"Ne vidim nobene prepričljive logike, ki bi stala za to dieto," pravi dr. John Foreyt, raziskovalec na Univerzi v Hustonu.

Dr. D'Adamo namreč trdi, da ima vsaka krvna skupina edinstven antigenski marker, ki slabo reagira na določena hranila, ter da sta raven želodčne kisline in prebavnih encimov prav tako povezana s krvno skupino.

Krvna skupina naj bi, po njegovem mnenju, določala tudi nagnjenost k določenim boleznim in to, kakšna telesna aktivnost je za osebo najbolj primerna.

Njegova ideja o povezanosti prehrane in zdravja temelji na načelu, da krvna skupina – 0, A, B ali AB – določa sposobnost organizma, da absorbira hranilne snovi in se bori proti boleznim in stresu.

Če bi torej jedli hrano, ki vsebuje lektine, nezdružljive z vašo krvno skupino, bi prišlo do vnetij, napihnjenosti, upočasnitve presnove in celo do razvoja bolezni, kot je rak.

Tudi slednjo trditev o povezanosti krvne skupine z določenimi boleznimi kritiki vztrajno zavračajo, saj raziskovalci kljub dolgoletnim raziskavam niso prišli do zaključkov.

Strokovnjaki pa so zaskrbljeni predvsem zaradi restriktivnega vnosa hrane oziroma izključevanja glavnih skupin hranil, ki ga dieta zahteva.

Restrikcija je največja pri dveh najpogostejših krvnih skupinah (po mnenju D'Adama najstarejših), pri krvni skupini 0 in A – in takšna restrikcija lahko, dolgoročno gledano, močno škoduje zdravju. Poudarjajo še, da lahko takšna dieta pripelje do zanemarjanja individualnih potreb in okusa.

In čeprav se zdi dieta na prvi pogled izredno enostavna, saj ne zahteva štetja kalorij in tehtanja obrokov,

je zelo velika verjetnost, da boste zaradi  tako restriktivnega prehranjevanja ne samo škodovali zdravju, temveč tudi zelo hitro obupali – izgubljeni kilogrami pa se bodo hitro vrnili nazaj.

V prehrani po krvnih skupinah so živila razdeljena v 16 različnih kategorij: meso in perutnina, morski sadeži, mleko in jajca, olja in masti, oreščki in semenke, grah in stročnice, žitarice, kruh in pekovski izdelki, testenine, zelenjava, sadje, sokovi, začimbe, zeliščni čaji in mešani napitki.

Za vsako krvno skupino obstajajo liste živil s seznamom živil, ki so 'priporočljiva', 'nevtralna' ali 'škodljiva', o katerih smo govorili že tukaj.

Kljub temu da je dr. D'Adamo v svoji knjigi poudarjal, da je dieta podprta z znanstvenimi dokazi s področja biologije, psihologije, imunologije in epidemologije, v njej dejansko ne najdemo dokazov. Avtor jih navaja kot dejstva, brez da bi jih podprl s kakršnimikoli znanstvenimi dognanji.

Prav tako je raziskava, v kateri je sodelovalo 1455 zdravih odraslih, pokazala, da trenutno ne obstaja noben dokaz, po katerem naj bi dieta po krvnih skupinah izboljšala splošno zdravje oziroma zakaj bi naj prehranjevanje, ki ni v skladu s posameznikovo krvno skupino, privedlo do bolezni in zdravstvenih težav.

"Način, na katerega se pozameznik odzove na katerokoli od teh diet, nima absolutno nobene povezave z njegovo krvno skupino, vendar pa je zelo povezano z njegovo zmožnostjo, da se dolgotrajno drži vegetarijanske ali nizko-hidratne prehrane," pravi tamkajšnji raziskovalec Ahmed El-Sohemy.

Če je torej dieta tako zelo napačna, zakaj se D'Adamova knjiga še vedno prodaja in zakaj ljudje opažajo rezultate?

Če dobro pogledamo prehranski režim, ugotovimo slednje:

Dr. D'Adamo je med drugim priporočal, da ljudje v prehrano vključijo polnozrnato hrano in iz nje izključijo procesirano.

In logično nadaljevanje, ki se zgodi vsakič, ko iz prehrane izločimo hitro hrano, predelane ogljikove hidrate, sladkorje in sladke pijače, je seveda izguba kilogramov. In še eno logično nadaljevanje, do katerega pride, če v prehrano vključimo več sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov, je to, da imamo več energije in ostalo.

To je torej edina prednost (ki pa jih seveda najdemo tudi v drugih dietah), kar pa ni odvisno od tega, kakšno krvno skupino imamo oziroma kateri dieti sledimo – potrebno začeti zdravo prehranjevati.

In rezultati, ki pridejo zaradi sledenja tej dieti so v bistvu takšni zato, ker so ljudje začeli preprosto bolj zdravo jesti.

Zakaj se knjiga še vedno prodaja? Preprosto: ker bodo ljudje vedno iskali hitre rezultate.

Kakorkoli, če torej sledite dieti po krvni skupini, naj vam povemo tole: niste bolj zdravi in vitkejši zaradi tega, ker jeste glede na svojo krvno skupino, ampak zaradi tega, ker dejansko bolj zdravo jeste.

Preberite še: To je čas v dnevu, ko je popolnoma v redu, da si privoščite nekaj SLADKEGA ali pa Resnica o vlakninah je nekoliko drugačna, kot ste morda do zdaj verjeli

Priporočamo tudi: 5 razlogov, zakaj se kljub veganski prehrani ne morete znebiti odvečnih kilogramov