To živilo, ki si ga rade privoščijo nosečnice, bi morala uživati vsaka ženska: Zadovoljite svoj apetit, ne da bi pri tem uživali dodatne kalorije

15. 5. 2023
Deli
To živilo, ki si ga rade privoščijo nosečnice, bi morala uživati vsaka ženska: Zadovoljite svoj apetit, ne da bi pri tem uživali dodatne kalorije (foto: Profimedia)
Profimedia

Si jih privoščite dovolj pogosto?

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Če želite shujšati, morate porabiti več kalorij, kot jih zaužijete, ali pojesti manj kalorij, kot jih potrebuje vaše telo. Ker na žalost nima vsakdo dovolj časa, da bi pokuril več kalorij, se večina ljudi za dosego idealne teže raje odloči za dieto s kalorijskim primanjkljajem. Tu pridejo na vrsto kisle kumarice.

Včasih imajo prav najmanj cenjena živila največjo vrednost za hujšanje. Med njimi je tudi živilo, ki ni vedno soglasno cenjeno: kumarica. So tisti, ki jih obožujejo, in tisti, ki jih odstranjujejo iz hamburgerjev ... Po krivici, saj se je ta zelenjava iz družine kumaric, ki so jo prvotno gojili v Himalaji in v Indiji, izkazala za pravo in še ne sluteno zaveznico postave. V nasprotju s kumarami se kumarice obirajo, še preden dozorijo, nato pa se potopijo v slanico (mešanica kisa, zelišč in soli). To jim daje značilen kiselkast in oster okus.

Kumarice imajo zelo malo kalorij, vsebujejo probiotike, antioksidante in druge potrebne vitamine ter pomagajo, da se dlje časa počutite siti, kar preprečuje prenajedanje. Znano je tudi, da ima kis, ki se uporablja pri kisanju, zdravilne učinke, ki pomagajo pri hujšanju. 

V tem članku boste izvedeli vse, kar morate vedeti o kislih kumaricah in hujšanju. Ali gre za prevaro? Ali obstajajo znanstvene študije, ki podpirajo to teorijo?

Kako kisle kumarice pomagajo pri hujšanju?

Kumare vsebujejo malo kalorij

Kisle kumarice vsebujejo malo kalorij, zato so odlično živilo za hujšanje. Skodelica narezanih kislih kumaric vsebuje le 67 kJ (16 Kcal), kar je precej manj kot drugi prigrizki, kot so čips ali krekerji. Z uživanjem vloženih kumaric se lahko počutite siti in zadovoljni, ne da bi pri tem dodajali dodatne kalorije.

V primerjavi z dnevnim vnosom kalorij predstavlja skodelica kislih kumaric le 1 % priporočenih kalorij na dan za ženske in še manjši odstotek za moške.

Profimedia
Kis v kislih kumaricah pomaga pri hujšanju

Kombinacija kisa, ki sestavlja slanico za kisle kumarice, jim daje kisel okus. Ocetna kislina, ki jo vsebuje kis, lahko pomaga pri hujšanju, kis pa lahko tudi dlje časa zadrži hrano v želodcu po obroku, s čimer vas "nasiti" in poveča užitek. Poleg tega lahko po navedbah študije kis poveča porabo kalorij čez dan, zaradi česar boste lažje pokurili več kalorij, kot jih zaužijete, in shujšali.

Če želite bolj zdravo alternativo, lahko naredite domače kisle kumarice tako, da jih vložite v jabolčni kis.

Visoka vsebnost vlaknin

Kisle kumare vsebujejo veliko vlaknin, ki so bistvene za hujšanje in splošno zdravje. Vlaknine pomagajo uravnavati prebavo, spodbujajo občutek sitosti in pomagajo, da se dlje časa počutite polni. Kisle kumare vsebujejo topne in netopne vlaknine, ki lahko pomagajo zniževati raven holesterola in preprečujejo zaprtje.

Kumare vsebujejo probiotike

Probiotiki so dobre bakterije, ki pomagajo pri prebavi in lahko pomagajo tudi pri žalosti in tesnobi. Živi probiotiki, ki jih običajno najdemo v jogurtu in fermentiranih živilih, kot so kimči, kombucha in fermentirane kisle kumarice, vsebujejo tudi majhen odstotek živih probiotikov. Izguba telesne teže, ena od številnih prednosti probiotikov, je posledica sproščanja nekaterih hormonov, ki uravnavajo apetit.

Kisle kumare imajo tudi probiotične lastnosti, kar pomeni, da vsebujejo koristne bakterije, ki spodbujajo zdravo črevesje. Te bakterije lahko pomagajo izboljšati prebavo in okrepiti imunski sistem, kar vodi k boljšemu splošnemu zdravju.

Profimedia
Kumare so bogat vir antioksidantov

Antioksidanti morda ne spodbujajo hujšanja neposredno, vendar lahko pomagajo pri hujšanju posredno, saj zmanjšujejo vnetja. Prednosti uživanja antioksidantov je težko ločiti od prehrane, bogate z zelenjavo, sadjem in zelenimi listi, saj številni izdelki, ki vsebujejo antioksidante, dopolnjujejo zdravo, nizkokalorično prehrano. Kumare vsebujejo tudi veliko vitamina C in E, dveh močnih antioksidantov, ki zagotavljata številne koristi za zdravje.

Kumare so odličen prigrizek po vadbi

Ker gre pri hujšanju predvsem za kurjenje kalorij, lahko začnete telovaditi in potrebujete močan prigrizek po vadbi. Ker znojenje zahteva veliko elektrolitov, vam lahko vložene kumare pomagajo nadomestiti izgubljene z vsebnostjo natrija, kalija in magnezija. 

Vendar ne pretiravajte, saj kisle kumarice lahko vsebujejo veliko soli, prevelike količine pa so lahko škodljive. Čeprav kisli sok ne more nadomestiti vode, lahko njegovi elektroliti pomagajo zmanjšati lakoto po vadbi.

Polne esencialnih vitaminov in mineralov

Kisle kumarice so odličen vir pomembnih vitaminov in mineralov, vključno z vitaminom K, vitaminom C in kalijem. Vitamin K je ključnega pomena za ohranjanje zdravih kosti, vitamin C pa za zdrav imunski sistem. Kalij je pomemben za uravnavanje krvnega tlaka in ohranjanje zdravega srca.

Ali je vse v kislih kumaricah dobro?

S prehranskega vidika imajo kumarice bolj ali manj enake lastnosti kot kumare. To pomeni, da so bogate z vlakninami, imajo zelo malo kalorij, prav tako pa ne vsebujejo maščob in ogljikovih hidratov. Veljajo za živilo z nizkim glikemičnim indeksom, saj ne vplivajo na tvorbo inzulina, ki sodeluje pri shranjevanju maščob. 

Poleg koristi za hujšanje lahko redno uživanje kumaric pomaga izboljšati delovanje prebavnega sistema, saj so kisle. Najbolje je, da jih zaužijemo na začetku obroka, saj tako spodbudimo izločanje želodčnih in prebavnih izločkov. Koristni probiotiki, ki jih vsebujejo, bodo prav tako pomagali ohranjati ravnovesje zdravih bakterij v črevesju. To lahko pomaga preprečiti prebavne težave ter napihnjenost in prebavne motnje. Ker imajo na splošno precej veliko natrija, z njimi tudi ne smete pretiravati, saj tvegate, da si boste naredili več škode kot koristi. Ljudje z visokim krvnim tlakom ali prebavnimi težavami, kot je sindrom razdražljivega črevesja (IBS), kislih kumaric ne smejo uživati.

Upoštevajte, da so kisle kumarice polne antioksidantov, ki lahko pomagajo pri zmanjševanju "slabega" holesterola, sladkorni bolezni in zaščiti tkiv pred oksidativnim stresom. 

V kislih kumaricah je vse dobro, tudi sok. Kot pravijo strokovnjaki, je bogat z elektroliti, minerali, ki ob rednem uživanju delujejo kot naravni razstrupljevalci.

Preberite še:
Božanski jagodni "tiramisu", ki ga boste pripravili že v pičlih 10 minutah
Priporočamo tudi:
8 znakov, ki vam jih kaže telo, ko je PREOBREMENJENO in čustveno izčrpano

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek