Domač kruh - rezina ljubezni do doma

19. 11. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli

Če ste dlje časa na poti, ga boste morda pogrešali še bolj kot dobre prijatelje ali celo moža: slasten domači kruh. Vsak Slovenec v povprečju poje približno med 60 in 70 kilogrami kruha na leto. Skrajni čas, da odgovorimo na nekaj pomembnih vprašanj o njem.

Kruh je naše živilo številka ena. Komajda kateri narod ga ima tako rad kot mi. Na leto ga denimo Nemci pojedo 84,9 kilograma na prebivalca, kar pomeni dobrih 230 gramov kruha na dan.

Tudi pri nas ima kruh dolgotrajno tradicijo – bodisi za zajtrk, kot sendvič za malico in za na pot ali pa ob večerji (tudi brez vsega). Kruha je tudi čedalje več vrst, tako da verjetno tudi vi včasih v vrsti temeljito tuhtate, katerega bi izbrali. Črnega, belega, koruznega, ajdovega z orehi, brezglutenskega ...

Polnozrnati kruh – temna resnica

V iskanju zdravega kruha veliko ljudi izbere polnozrnatega. Toda ni vsak polnozrnati kruh vreden svojega imena. Barva namreč prav nič ne pove o vsebnosti balastnih snovi. Enako velja za zrna in kosmiče na skorji – ti so večinoma namenjeni okrasitvi. Polnozrnato tudi še ne pomeni bolj temno, bolj zdravo, temveč predvsem, kakšno zrno je v kruhu. Se pravi, kako je oluščeno. Zato je lahko zdrav tudi beli kruh z visokim deležem polnega zrna.

Redi ali ne?

Veliko vrst kruha vsebuje dragocene vitamine, mineralne snovi in beljakovine in so dobra podpora naši prehrani. Ogljikovi hidrati v kruhu nas predvsem nasitijo. Na dan naj bi zadostovale štiri rezine kruha. Če imate radi tudi krompir in testenine, potem jih uživajte izmenjaje s kruhom. Beli kruh velja za redilnega, ker nas ne nasiti za dolgo.

Dobro shranjevanje

Plesen na kruhu je nevarna za zdravje. Ker se razširi hitro in pogosto tudi nevidno, kruha ne smete jesti, tudi če na njem opazite le majhne znake plesni. Kruh je brez konzervirnih snovi obstojen do enega tedna. Najbolje ga je shranjevati v suhi leseni ali keramični posodi za kruh ali pa v taki z režami. Kruh lahko tudi zamrznete, v hladilniku pa ga ni dobro shranjevati.

Nekaj o zrnih

1 Ječmen

Pravzaprav se ni uporabljal za peko kruha, v novih vrstah kruha pa znižuje vrednosti holesterola.

2 Rž

Veliko ljudi prisega na rženi kruh, ker ima veliko balastnih snovi in dobro nasiti.

3 Pšenica

Predvsem je zaželena za žemljice in je še vedno najbolj priljubljena.

4 Oves

V primerjavi z drugimi žitaricami vsebuje še več hranilnih snovi. Ker vsebuje zelo malo glutena, je odličen za različne kombinacije peke kruha.

Recept za rženi polnozrnati kruh

Za kruh velja, da ga morate pripraviti v miru in z ljubeznijo – tako bo najboljši. Kot na primer rženi polnozrnati kruh.

Potrebujete

  • 50 g ovsenih kosmičev
  • 100 g rženega drobljenca
  • 50 g sončničnih semen
  • 1 kocko svežega kvasa (42 g)
  • 200 g pšenične moke
  • 400 g ržene moke
  • 2–3 žličke soli
  • 150 g svežega kislega testa
  • 30 g ječmenovega slada
  • maslo za model

Priprava

Zmešajte ovsene kosmiče, ržen drobljenec, sončnična semena in 200 ml vode, posodo pokrijte in pustite vse skupaj stati približno 60 minut. V večjo skledo zlijte 400 ml mlačne vode in v njej stopite kvas.

Dodajte obe vrsti moke, sol, kislo testo, namočene kosmiče in zrna ter ječmenov slad. Zgnetite v testo, ga denite v namaščen pravokotni pekač, pogladite in pokrijte ter ga pustite vzhajati približno 60 minut.

Pečico segrejte na 160 stopinj (brez ventilatorskega načina). Nepregorno posodo napolnite s 500 ml vode in jo postavite na dno pečice. Kruh pecite približno 80 minut.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord