Harissa je zelo ostra rdeča začimba (v trgovini jo navadno najdete v obliki paste), ki se odlično poda kuskusu, testeninam in juham. Nekateri jo uporabljajo tudi namesto tabasca. Pripravite jo doma in prebudite brbončice.
Za 200 ml potrebujete:
- 50 g posušenih čilijev
- 2 rdeči papriki
- 1 žlico mletih koriandrovih semen
- 1 žlico mlete kumine
- 6 žlic olivnega olja
- 50 g svežih čilijev
- 5 vejic koriandra
- 1 strok česna
- 1 žlico limonovega soka
- sol
Priprava:
Posušene čilije prelijte z vrelo vodo in jih dobro namočite. V tem času v teflonski ponvi na hitro popražite začimbe.
Namočene čilije dajte v visok lonec. Dodajte olje, začimbe, svež čili, koriander, česen, limonov sok, sol in rezine paprike.
Nato vse sestavine dobro pretlačite s paličnim mešalnikom. Mešanico dajte v kozarček, ga zaprite in shranite v hladilniku.
Kaj vse lahko pripravite s harissa pasto
Predlagamo dva slastna recepta.
Kremna paradižnikova juha s harisso in kokosom
Kokosovo mleko, paradižnik in harissa? V resnici gre za fantastično kombinacijo. Če imate radi paradižnikovo juho, jo vsekakor preizkusite. Kasneje lahko pripravite tudi večjo količino - da boste imeli antioksidante na zalogi.
Za 4 osebe potrebujete:
- 2 žlici kokosovega olja
- 1 veliko čebulo (drobno nasekljajte)
- 3 stroke česna (drobno nasekljajte)
- 1 1/4 žličke mlete kumine
- 1-3 čajne žličke harrisa paste (odvisno, kako pekoče želite)
- 2 žlici paradižnikove paste
- 800 g (pločevinka) pelatov (nasekljajte)
- malo sladkorja
- 2 skodelici zelenjavne jušne osnove
- 400 g kokosovega mleka
- sol in poper
Priprava:
V večjem loncu stopite kokosovo olje in popražite čebulo, da se zmehča. Približno 3 minute. Čebulo rahlo posolite.
Dodajte nasekljan česen, kumino, harissa pasto in paradižnikovo pasto. Pražite oz. mešajte toliko časa, da začimbe zadišijo.
Dodajte pelate, malo sladkorja (če vam ne ustreza, lahko sladkor izpustite) in zelenjavno jušno osnovo ter dobro premešajte. Počakajte, da zavre, nato kuhajte še približno 20 minut.
Nato s paličnim mešalnikom previdno pretlačite vse sestavine. Na koncu vmešajte še kokosovo mleko in solite ter poprajte po okusu.
Če postane juha pregosta, dodajte še malo jušne osnove. Juha naj počiva na štedilniku na zelo nizki temperaturi še približno 20 minut, da se vsi okusi dobro premešajo.
Opomba:
- V kuhinji eksperimentirajte. Recept naj bo vodilo, količino posameznih sestavin pa prilagodite svojemu okusu. Morda vam je všeč rahlo pikantna juha - potem dodajte manj harissa paste. Če je kokos preveč intenziven za vas, lahko prav tako za začetek preizkusite z manjšo količino. Oz. če pripravljate prvič, priporočamo, da pripravite polovično količino ali še manj.
Slastna solata s harissa piščancem
Hitro pripravljeno in slastno. Popoln recept za vroče poletne dni.
Sestavine za piščanca:
- 2 kosa piščančjih prsi (brez kosti in kože)
- 2-3 žlice harissa paste (odvisno, kako pekoče želite)
- 1/2 čajne žličke mlete paprike
- 1/4 čajne žličke mletega cimeta
- 1/2 čajne žličke suhega koriandra
- sok ene limete
- sok ene limone
- sol in poper
V posodi dobro zmešajte vse sestavine in v pripravljeni mešanici marinirajte piščanca približno 10 minut.
Medtem pripravite sestavine za solato in preliv.
Sestavine za solato:
- sveža zelena ali mešana solata (približno 340 g)
- ananas
- pečena rdeča paprika
- feta sir
- avokado
Sestavine seveda lahko prilagodite sovjemu okusu.
Preliv za solato:
- 1 strok česna
- svež koriander (približno 3/4 skodelice)
- 2 žlici vinskega kisa
- sok ene limete
- 1/4 čajne žličke rdeče paprike (kosmiči)
- 1/4 čajne žličke mlete rdeče paprike
- 1/4 skodelice grškega jogurta
- 1/3 skodelice oljčnega olja
Preliv: v mešalniku dobro zmešajte česen, kis, sok limete, rdeči papriki, jogurt in oljčno olje.
Nato segrejte žar ali žar ponev in specite piščanca skupaj z rezinami ananasa. Za ananas (rezine naj bodo približno centimeter debele) boste potrebovali 2-3 minute na vsaki strani.
V večji posodi zmešajte solato, dodajte rdečo papriko, koščke na žaru pečenega ananasa, nekaj rezin avokada in zdrobljen feta sir ter rezine piščanca. Postrezite s prelivom.
Še nekaj idej, kako v receptih uporabiti harissa pasto:
- uporabite jo namesto paradižnikove omake za pripravo pice,
- za pripravo domačega čipsa,
- kot marinado za pripravo različnih vrst mesa,
- vmešajte jo v maslo,
- v pasti 'marinirajte' čičerko in jo popecite v pečici (fantastičen prigrizek)
- uporabite jo lahko v različnih omakah in pomakah ...
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?