Opečene račje prsi z omako iz domačega kisa in koromačem
Sestavine za 4 osebe
- stegna in perutnice 1 race
- 80 g masla
- 20 g sesekljane čebule
- 1 česnov strok
- 20 g mastne pancete
- ½ lovorjevega lista
- vejica majarona
- 3 listi žajblja
- 1 vejica timijana
- sol, poper
- zelenjavna juha
Prsi
- prsi 1 race
- sol, poper
- 70 ml domačega kisa
- 1 ščep koromačevega cvetja
Garniranje
- 50 g kodraste endivije
- 8 redkvic
- sol, poper
- olje, kis
- 8 rezinic opečenega kruha, pokapljanih z olivnim oljem
Priprava
Račko očistimo in meso ločimo od kosti. Stegna in peruti uporabimo za pašteto, prsi za opekanje.
Za pašteto na pol masla popražimo čebulo, česen, panceto in zelišča. Nato dodamo na koščke narezano meso in tudi to popražimo. Začinimo, zalijemo z vrelo juho in dušimo 10–15 minut. Meso z omako, a brez zelišč preložimo v mešalnik, dodamo preostalo maslo in pretlačimo.
Tako pripravljeno ohladimo.
Račje prsi obojestransko popečemo na lastni maščobi, solimo, popramo in dušimo 8–10 min. Nato dodamo kis in koromač ter prevremo.
Prsi in omako ohladimo.
Na hladen krožnik položimo kepico paštete in tri rezinice prsi ter zabelimo s kisovo omako. Garniramo s solato in opečenimi kruhki ter takoj ponudimo.
Pripravil: Matej Tomažič iz Majerije