Goveji file v gobovi omaki z gorgonzolo

13. 1. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Goveji file v gobovi omaki z gorgonzolo (foto: galbani)
galbani

Gobova omaka se odlično poda na govedino

Za 4 osebe potrebujete

  • 500 g govejega fileja (tanek končni kos)
  • 2 žlici repičnega olja
  • sol
  • poper
  • 200 g svežih šampinjonov
  • 1 šalotko
  • 1 žlico masla
  • 400 ml mesne juhe ali goveje osnove
  • 150 g gorgonzole
  • 2–3 žlice svetlega sredstva za zgoščevanje omak
  • rožnat poper

Priprava

Govejemu fileju po potrebi odrežite maščobo in kite. Otrite ga s papirnato brisačo in ga narežite na 1 cm debele rezine. V večji ponvi segrejte olje in na njem na visoki temperaturi popecite meso z obeh strani. Nato ga začinite in vzemite iz ponve.

Gobe očistite, jih po potrebi odrgnite z vlažno kuhinjsko krpo ali posebno ščetko in jih zrežite na četrtine. Šalotko olupite in jo zrežite na zelo drobne kocke. Skupaj z gobami jo popražite na maščobi, ki je ostala po peki mesa. Prilijte juho ali osnovo ter jo malce pokuhajte.

Spregovorila očividka tragične nesreče Felixa Baumgartnerja

Gorgonzolo zrežite na kocke, enako pa tudi maslo. Oboje stresite v omako in z mešanjem stopite sir. V omako znova položite tudi meso, ga malce segrejte in omako zgostite s sredstvom za zgoščevanje omak. Začinite s soljo in poprom ter potresite z rožnatim poprom. Zraven teknejo njoki ali krompirjev pire.

Čas priprave: približno 35 minut.

Na osebo: približno 450 kcal, beljakovine: 39 g, maščobe: 30 g, ogljikovi hidrati: 8 g.