Grški jogurt je v primerjavi z običajnim jogurtom gostejši in bolj smetanast.
Njegov okus ni tako kisel, ker se pri njegovi izdelavi s postopkom odcejanja odstrani sirotka, ohranita pa se blag okus ter kremna struktura. Iz štirih litrov mleka po odcejanju nastane približno 1 liter gostega jogurta. Običajno vsebuje 10 % maščobe v suhi snovi, dobi pa se tudi takega z 2 ali celo 0 % maščobe.
Prvotno so ga izdelovali iz ovčjega mleka, danes pa ga izdelujejo večinoma iz kravjega ali iz mešanice obeh.
Grški jogurt je osnovna sestavina tzatzikija, odličen pa je tudi za pripravo solatnih prelivov in enostavnih sladic.
Sami pripravite grški jogurt
Če v trgovini ne dobite grškega jogurta, ga lahko naredite tudi sami. Cedilo obložite z gazo, nanj stresite nekaj lončkov navadnega čvrstega jogurta in ga položite nad posodo. Jogurt za nekaj ur postavite v hladilnik, da se dobro odcedi.
Sladko in sadno
Sestavine za 4 osebe:
- 600 g grškega jogurta
- 100 g svežih borovnic
- približno 8 žlic medu
Priprava:
Jogurt razdelite v štiri kozarce. Pokapljajte ga z medom in z žlico malo pomešajte. Po jogurtu posujte borovnice in postrezite.
Čas priprave: približno 5 minut. Na osebo: približno 340 kcal.
Oreškasto in trpko
Sestavine za 4 osebe:
- 400 g grškega jogurta
- 200 g marmelade iz rakitovca (ali iz šipka)
- 40 g orehovih jedrc
Priprava:
V štiri kozarce razdelite marmelado iz rakitovca in jo prekrijte s polovico jogurta. Orehova jedrca sesekljajte, jih posujte po jogurtu in prekrijte s preostalim jogurtom. Sladico okrasite z orehi in po želji pokapljajte z medom.
Čas priprave: približno 5 minut. Na osebo: približno 325 kcal.
Pikantno in sveže
Sestavine za 1 skodelico omake:
- 250 g grškega jogurta
- ½ kumare
- 2 stroka česna
- ½ žličke soli
- beli poper
Priprava:
Kumaro olupite, na drobno naribajte in zmešajte z jogurtom. Česen olupite, na drobno sesekljajte in primešajte jogurtu. Omako po okusu začinite s soljo in poprom.
Čas priprave: približno 10 minut. Na skodelico: približno 380 kcal.
Iz Lise