Nedavna študija, ki so jo izvedli raziskovalci na univerzi RMIT v Avstraliji, je pokazala, da skoraj 20% gospodinjstev hrani hladilnike na neprimerni temperaturi, poroča New York Post.
"Večina gospodinjstev je krivila svoje vedenje, kot je napačno branje datuma uporabe, preden je menila, da bi lahko bil krivec njihov hladilnik," je dejala dr. Bhavna Middha, vodilna avtorica študije.
Živila hranite med 2 ° C in 7 ° C
Čeprav raziskovalci priporočajo, da živila hranite med 2 ° C in 7 ° C, 17% ljudi ohranja hladilnike toplejše ali hladnejše od te temperature. "Ko je hrana prevroča, se bakterije razmnožujejo prehitro," je pojasnil Middha, "Ko je hrana premrzla, lahko zamrzne ali dobi ozebline v zamrzovalniku. Oba pogoja vodita do kvarjenja hrane."
Raziskovalci so dejali, da morajo gospodinjstva, ki se ne držijo ustreznega temperaturnega območja hladilnikov in zamrzovalnikov, pogosto zavreči hrano pred pričakovanim časom, ker se je pokvarila. Strokovnjaki so dodali, da Avstralci zavržejo vsaj 140.300 ton mesa na leto. Za boj proti količini hrane, ki se zavrže v gospodinjstvih, so raziskovalci preučevali temperature hladilnika in zamrzovalnika v 56 domovih.
Hladilnik odprt 20-krat na dan
V hladilnikih so opazili neenakomerne temperature. Nekatere police so imele kar 10 °C, druge pa celo 1 °C. Vendar pa so se v gospodinjstvih z otroki temperature pogosto spreminjale, saj se je hladilnik odprl do 20-krat na dan. "Raziskave so pokazale, da se gospodinjstva ne zavedajo, da lahko njihovi hladilniki povzročijo hitrejše kvarjenje hrane, še posebej, če je temperatura hladilnika višja od standardne," je dodal Middha.
Celo hrana v zamrzovalniku je postala žrtev napačnih temperatur, saj je bilo 43% zamrzovalnikov testiranih kot toplejših ali hladnejših od predlaganega razpona od -15 ° C do -20 ° C. Napačna nastavitev temperature je mogoče pripisati tudi različnim virom, ki si delijo nedosledne podatke o najvarnejših postopkih.
"Veliko gospodinjstev, s katerimi smo intervjuvali, je dalo nasprotujoče si informacije o tem, kako dolgo lahko hrano hranimo v hladilniku," je dejal Middha, "Veliko ostankov in nekuhanega mesa je bilo zavrženih, ker morda ni varno zaužiti." Zaradi zaskrbljujočega števila gospodinjstev, ki sledijo nepravilnim protokolom shranjevanja hrane, raziskovalci pravijo, da želijo, da ljudje ozaveščajo o varnosti hrane.
Preberite še: Ali je dovoljeno piti sodo bikarbono z vodo? To je pogost nasvet za hujšanje in zgago, in kaj pravijo strokovnjaki?
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?