Zvečer se jim izogibajte: teh živil ne bi smeli jesti po 18. uri, če želite shujšati

11. 5. 2024
Deli
Zvečer se jim izogibajte: teh živil ne bi smeli jesti po 18. uri, če želite shujšati (foto: Instagram @its.just.jasi (Posnetek zaslona)
Instagram @its.just.jasi (Posnetek zaslona

Ta živila za večerjo niso najboljša izbira, sploh, če hujšate.

V splošnem naj skozi cel dan prehranjevali pestro in uravnoteženo, obstajajo pa določena živila, ki se jim je v večernem času še priporočljivo izogibati, saj naj bi motila nočni spanec in prispevala k kopičenju odvečnih kilogramov.

Ne spreglejte:

Na portalu Elle pišejo, da pozno prehranjevanje v splošnem ni najboljša ideja. Nekatera živila, zaužita po 18. uri, pa so lahko še posebej obremenjujoča za naš prebavni sistem. Poleg tega, da motijo naše nočno počutje, lahko ogrozijo tudi našo postavo zaradi vseh dodatnih kalorij, ki jih ne porabimo. Tukaj je 9 takih živil.

1. Mastni in začinjeni siri

Gorgonzola, taleggio, mascarpone, brie, camembert ... Navdušujejo ljubitelje sirov, vendar škodujejo prebavnemu sistemu (vsebujejo veliko nasičenih maščob), saj se prebavljajo tudi do 5 ur. Zvečer izberite sveže sire z nizko vsebnostjo maščob, kot so rikota iz kravjega mleka, rikota ali stracchino.

2. Mastno meso

Če je dober zrezek ali hamburger pogost del vašega večernega jedilnika, premislite še enkrat: mastno meso je težko prebavljivo, lahko povzroči občutek teže in moti vaš spanec. Obedujte pusto meso, kot sta piščanec ali puran, majhne porcije stročnic ali jajc.

3. Ocvrta hrana

Vsi vemo, da ocvrta hrana več ur ostane v želodcu in povzroča neprijetne prebavne motnje (na primer zgago ali refluks), ki lahko spremenijo vaše popoldne ali večer v nočno moro. Izberite nežnejše načine priprave, kot sta pečenje ali kuhanje v pari. In preskočite čips.

4. Začinjena hrana

Začinjena hrana ni le neprebavljiva, ampak tudi zvišuje telesno temperaturo, zaradi česar težje zaspite, pravijo strokovnjaki. Izogibajte se papriki in čiliju, namesto tega pa večerje začinite z zelišči, kot so peteršilj, žajbelj, origano, rožmarin in bazilika.

5. Zelje in ohrovt

Kljub temu da sta bogata s koristnimi hranilnimi snovmi, zelje in ohrovt potrebujeta veliko časa za prebavo, tudi do 5 ur. Tudi brokoli, brstični ohrovt in cvetača se dolgo prebavljajo in lahko povzročijo napihnjenost. Seveda jih jejte, vendar ne zvečer.

6. Ribe v olju

Mastne ribe (losos, sled, skuša) se prebavljajo dlje kot bele ribe. Če so tudi v olju, se napor našega prebavnega sistema podvoji. Izogibajte se jim zvečer in se raje odločite za fileje belih rib (tudi zamrznjene), kot sta trska ali oslič.

7. Sladoled (in sladkarije)

Sladoledi, ki so prava sladkorna bomba, zagotavljajo veliko kalorij, ki jih ne pokurimo, če ne gremo plesat. Poleg tega sladkorji povzročajo glikemične viške. Izogibajte se kornetom in skodelicam ter se raje odločite za sorbete brez sladkorja (ali še bolje, za sveže sadje v sezoni).

8. Čokolada

Slaba novica za čokoholike: čokolada vsebuje poživila, ki lahko povzročijo nespečnost. Če je čokolada mlečna, vsebuje veliko maščob in preobremenjuje jetra. "Čokolada ne vsebuje le kofeina, ampak tudi teobromin, še eno poživilo, ki lahko poveča srčni utrip in moti spanec," potrjuje Rose Ferguson. Nadomestite jo s čisto čokolado brez dodanih sladkorjev.

9. Solata

Ampak kako, boste rekli, solata je zelo zdrava! Vendar je sestavljena iz različnih težko prebavljivih vrst surove zelenjave, ki lahko zvečer, ko se prebava zaradi inercije upočasni, začne fermentirati že v želodcu, kar povzroči napihnjenost in motnje spanja. Velike solate si prihranite za čas kosila.

Preberite več na Elle.si

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk