Italijanske jedi so naravnost izvrstne, kar velja tudi za paradižnikovo juho.
Za 4 osebe potrebujete:
- 300 g paradižnikov
- 3 stroke česna
- 2 pesti sveže bazilike
- 1 en dan staro bageto
- sol, sveže mleti poper
- 4 žlice olivnega olja
- 800 g koščkov paradižnikov (pločevinka)
Priprava:
1 Paradižnike poparite, jih prepolovite in križno zarežite, da jih boste lahko lepo olupili. Olupljen česen drobno sesekljajte. Baziliko oplaknite in potrgajte lističe. Bageti odrežite skorjo, kruh pa nato zrežite na kocke.
2 Paradižnike dajte v pekač, jih potresite s tretjino sesekljanega česna, soljo in poprom ter nakapajte z 2 žlicama olja. 20 minut jih pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.
3 Preostali česen popražite na vročem olju, dodajte paradižnike iz pločevinke, 200 ml vode in vse skupaj pustite lahno vreti 15 minut. Dodajte kocke kruha, polovico bazilike in vse skupaj začinite s soljo in poprom. Pustite lahno vreti naslednjih 5 minut.
4 Nato juhi primešajte pečene paradižnike s sokom. Juha mora biti zelo gosta. Porazdelite jo po skodelicah, dodajte olivno olje in potresite s preostalo baziliko.
Foto: Profimedia
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?