Božični jedilnik se najbolje obnese, če je pristen in preprost. Tokrat smo idejo poiskali kar pri Jamieju Oliverju, ki vedno navdušuje s slastnimi recepti. Pripravili pa smo tudi slasten vegetarijanski praznični meni.
Pečen puran
Pečenega purana lahko pripravite kadarkoli, ob katerikoli priložnosti. Zagotovo vam bo uspelo navdušiti goste.
Nasvet: purana vzemite iz hladilnika vsaj 2 do 2,5 uri pred peko.
Za pripravo potrebujete:
- 3-4 čebule
- stebelno zeleno
- korenje
- rožmarin
- lovorjeve liste
- drobovino purana
- maslo
- sol
- muškatni orešček
Recept za pečenkono omako najdete v videu na koncu članka.
Preverite še: Slasten vegetarijanski praznični meni
Rdeče zelje
Zelo preprosto, zelo okusno. S komarčkom v zrnu, balzamičnim kisom, jabolki, ki nadomestijo sladkor, rožmarinom, klementinami, ki jed naredijo zares praznično ... Odlična priloga pečenemu mesu.
Recept za 8 do 10 porcij:
- rdeče zelje (približno 1 kg)
- slanina
- 2 jabolki
- 2 vejici rožmarina
- komarček v zrnu
- 100 g suhih sliv
- 1 klementina
- 6 žlic balzamičnega kisa
Pečen 'hasselback' krompir
Lepo zapečen in hrustljav. Na ta način lahko pripravite tudi drugo zelenjavo.
Recept za 10 oseb:
- 2,5 kg krompirja
- timijan
- sol
- 4 žlice olivnega olja
- kruh (lahko je star)
- 40 g lešnikov
- 100 g sira z modro plesnijo
Pečenkina omaka
Ki se odlično poda pečeni govedini, svinjini, puranu, goski ...
Najboljši triki in nasveti za pripravo božičnih jedi
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem