JESENSKI RECEPT: Jabolka v ponvi, loncu in pečici

11. 11. 2017
Deli
JESENSKI RECEPT: Jabolka v ponvi, loncu in pečici (foto: Profimedia)
Profimedia

Če imate jabolk na pretek, iz njih ustvarite sladice, ki vam bodo dale vedeti, da jih ni nikoli preveč.

V ponvi: Popečeni hrustljavčki

Tokrat bomo jabolka dali v ponev. Naredite takole:

Najprej olupite in narežite jabolka (brez pešk). V ponev stresite:

- eno žlico masla

- limonin sok

- rozine

- rjavi sladkor

- jabolka

Vse skupaj dobro premešajte in popecite v ponvi. Po okusu se poigrajte z začimbami in sladico postrezite še toplo. Dober tek.

jabolka

V loncu: Jabolka z vinom

Potrebujete naslednje sestavine:

- ščep soli

- javorjev sirup

- belo vino

- janež

- jabolka

V vodo dajte sol, javorjev sirup in vino (s slednjim ne pretiravajte). Vse skupaj kuhajte do vretja. Medtem operite in narežite jabolka ter jih potresite z janežem. Ko se tekočina dobro prekuha, z njo prelijte jabolka v skledi in počakajte, da se jed ohladi. Poskusite svojo novo specialiteto!

lonec

V pečici: Jabolčne vrtnice

Ne prestrašite se, priprava je čisto preprosta. Rabili boste:

- testo v lističih

- 1 limono

- cimet (po okusu)

- stopljeno maslo

- jabolka

Pečico segrejte na 200 stopinj. Jabolka narežite na tanke kose. Nato pripravite posodo z vodo in limoninim sokom, da preprečite rjavenje ter jabolka položite vanjo.  

Testo narežite na pravokotnike in jih premažite s stopljenim maslom. Čez maslo potresite cimet (ali drugo sestavino, ki jo imate radi z jabolki). Rezine jabolk zložite enega čez drugega (v vrsti) na zgornjo polovico pravokotnika. Spodnjo polovico testa prepognite čez konce jabolk za boljšo stabilnost. Po želji spet premažite z maslom in potresite s cimetom.

Zvijte pravokotnik in ga postavite pokončno. Pred vami je cvet vrtnice. Jabolčne zvitke postavite v pekač za mafine (ali v podstavke za mafine na navaden pladenj).

Pecite 45 minut in si privoščite užitne cvetove vrtnice.

vrtnica

Preberite tudi: 

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek