Kako končno izgubiti odvečno težo? Preizkusite pravilo 90/10

Kako končno izgubiti odvečno težo? Preizkusite pravilo 90/10 (foto: Profimedia) Profimedia
5. 4. 2019

»Če ste tokrat čisto zares odločeni, da se spravite v formo, sledite pravilu 90/10,« pravi Autumn Calabrese, osebna trenerka in avtorica fitnes programa 21 Day Fix. Preberite si njen nasvet.

»Na prvem mestu je doslednost,« pravi Autumn.  Doslednost pri vadbi – poskrbite, da boste aktivni 4- do 5-krat na teden, vadba pa naj traja vsaj 30 minut.

Kako najlažje vzpostavite red: določite dneve in ure, ki jih boste namenili vadbi. Bodite specifični: torek – tek ob 19. uri, četrtek – fitnes, nizko intenzivna vadba ob 17. uri, sobota – tek ob 19. uri, nedelje – joga ob 18. uri.

»Predstavljajte si, da so to pomembni sestanki, ki jih ne smete zamuditi. In bodite pripravljeni na to, da bo prvih nekaj tednov najtežjih. Nato pa bo vedno lažje. Na koncu se boste počutili čudno, če ne boste telovadili.« 

Dosledni pa morate biti tudi pri prehrani in zdravih obrokih. To ne pomeni, da mora biti vse popolno, vendar potrebujete red tudi tu.

»Poskusite s pravilom 90/10,« predlaga Autumn.

Kako deluje pravilo 90/10?

Zelo preprosto. Pravilo narekuje, da ste 90 odstotkov časa previdni pri pripravi oz. izbiri jedi, da jeste torej zdravo, uravnoteženo in v primernih količinah. Vključite čim več sveže zelenjave, tudi sadja, primernih beljakovin, zdravih maščob in ogljikovih hidratov ter ne pozabite na vodo.

Enkrat na teden pa si lahko privoščite pregreho, a le en obrok v dnevu!

Vadbe, ki jih lahko preizkusite:

Preberite še: