Kako zdravo je v resnici konzervirano sadje?

1. 4. 2024
Deli
Večkrat je slišati, da je sveže sadje bolj zdravo kot konzervirano. Pa to drži? (foto: Profimedia)
Profimedia

Večkrat je slišati, da je sveže sadje bolj zdravo kot konzervirano. Pa to drži?

Konzervirano sadje večkrat predstavlja bolj priročno možnost, saj je na voljo v različnih količinah in je praktično uporabnejše v raznolikih situacijah. Ob tem pa se pojavlja vprašanje o njegovih hranilih vrednostih.

Sadje, ki je namenjeno konzerviranju, se nabere na vrhuncu zrelosti in v nekaj urah konzervira. Tovrsten postopek pomaga ohraniti hranilno vrednost in okus skozi daljše časovno obdobje. To pomeni, da lahko tudi čez zimo uživate v slastem ananasu, breskvah in podobnem sadju, ter si obenem obetate še dobrega okusa in kakovosti.

»Četudi velja, da je sveže sadje boljša izbira kot konzervirano, je sadje v pločevinkah lahko prav tako hranljivo,« poudarja Chelsea LeBlanc, lastnica Chelsea LeBlanc Nutrition v Nashvillu.

Ne spreglejte:

Konzervirano sadje in vsebnost osnovnih hranil, vitaminov in mineralov

Kot so leta 2019 objavili v International Journal of Food Science and Nutrition, sta sadje in zelenjava pomembna gradnika in podpora k splošnjemu zdravju in prav tako v pomoč pri zmanjševanju mnogih bolezni, med katerimi so tudi rak ter bolezni srca in ožilja.  

Tudi konzervirano sadje zagotavlja raznoliko paleto osnovnih hranil, vitaminov, mineralov in vlaknin, ki so blagodejni za prebavo in splošno zdravje. LeBlancova pravi, da je glede na ocene iz leta 2020, objavljene v Nutrients, ugotovljeno, da lahko večji vnos sadja in zelenjave (kar velja tudi za konzervirano sadje), pripomore k boljšemu duševnemu zdravju.  

Kljub temu, da so raziskave, ki so bile vključene pri oceni, uporabljale različne metode in je glede primerjave in razjasnitev razmerja potrebnih še več dodatnih raziskovanj, so dosedanje ugotovitve pokazale, da lahko višji vnos tovrstnega sadja spodbuja k večjemu optimizmu ter zmanjšanju stresa in tveganja za razvoj simptomov depresije.  

Problem se lahko skriva v prikritem sladkorju

Ob tem velja pomeniti tudi to, da se problem konzerviranega sadja skriva zlasti v prikritem sladkorju. S predelavo se namreč lahko odstrani marsikatero sicer koristno hranilo, konzervirano sadje pa je dostikrat shranjeno v tekočini dodanega sladkorja in visoke vsebnosti fruktoze.  

Če izbirate konzervirano sadje je torej dobro pozornost nameniti tudi temu, da izberete takšno, ki je na voljo z nizko vsebnostjo sladkorja oziroma brez sladkorja. Tovrstno sadje namreč kljub nizki vsebnosti sladkorja prav tako vsebuje bistvena hranila, vlaknine in vitamine, kot sta kalij in C vitamin, kar je lahko v pogledu cenovne dostopnosti in zdravja, ugodna in hranljiva rešitev.   

Vir: b92.net

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ