Kardiologi opozarjajo: po 50. letu omejite uživanje te priljubljene jedi

1. 9. 2025
Kardiologi opozarjajo: po 50. letu omejite uživanje te priljubljene jedi (foto: Instagram @laurie.cdr (Posnetek zaslona))
Instagram @laurie.cdr (Posnetek zaslona)

Če ste starejši od 50. let, se ji je bolje izogibati...

Srčne bolezni so kompleksen, a žal zelo pogost problem. Čeprav diagnoza še zdaleč ne pomeni nujno smrtne obsodbe, kardiologi poudarjajo, kako pomembno je narediti vse, kar je v naši moči, da zmanjšamo tveganje za nastanek.

Kako zmanjšati dejavnike tveganja?

Do srčnih bolezni lahko pride zaradi nešteto vzrokov: delno so lahko posledica genetike oziroma prirojenih telesnih značilnosti, a je nastanek in tudi sam potek srčno-žilnih bolezni v veliki meri odvisen tudi od življenjskega sloga.

"Ključno je, da se osredotočimo na dejavnike tveganja, ki jih lahko nadzorujemo," za portal Parade pojasnjuje kardiolog dr. Cheng-Han Chen.

Eden najlažje obvladljivih dejavnikov tveganja je prehrana. Poleg gibanja, ohranjanja zdrave telesne teže in izogibanja kajenju je treba posebno pozornost nameniti tudi temu, kaj damo na krožnik.

Priljubljeni zvezdnik povsem spremenil videz. Na rdeči preprogi ga niso prepoznali

Zato strokovnjaki priporočajo, da po 50. letu omejimo uživanje ene izmed najbolj priljubljenih beljakovinskih jedi: zrezka.

Kardiologi opozarjajo: po 50. letu omejite uživanje te priljubljene jedi
Profimedia

"Zrezek vsebuje veliko nasičenih maščob in lahko zviša raven holesterola," opozarja kardiologinja dr. Supreeti Behuria.

Povišan LDL holesterol povečuje tveganje za nalaganje plaka v arterijah, kar lahko vodi v srčni infarkt ali možgansko kap. "Rdeče meso lahko sproži tudi vnetne procese v telesu, kar dodatno poveča nevarnost za bolezni srca," dodaja dr. Chen.

Kronična vnetja so povezana tudi z večjo verjetnostjo za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, ki je tesno povezana s srčno-žilnimi težavami. Poleg tega mastni kosi rdečega mesa prispevajo k pridobivanju telesne teže – še enemu dejavniku tveganja za srčne bolezni.

Strokovnjaki pa poudarjajo, da zrezka ni treba popolnoma črtati iz jedilnika.

"Občasno si ga lahko privoščimo, denimo ob posebni priložnosti, vendar ne bi smel biti del vsakodnevne prehrane," izpostavlja dr. Behuria.

Za redno prehrano kardiologi priporočajo bolj zdrave vire beljakovin: ribe (predvsem losos), pusto meso in stročnice. Ti ne vsebujejo nasičenih maščob, hkrati pa so bogati z vlakninami in drugimi hranili, ki varujejo srce.

Vir: index.hr

Velja za eno najbolj zdravih vrst sadja na svetu: založi vas z vitaminom C in pomaga pri hujšanju