Katera hrana zasvoji še bolj od čokolade?

Katera hrana zasvoji še bolj od čokolade? (foto: Profimedia) Profimedia
30. 7. 2019

Čeprav skoraj vsi ljubimo čokolado, ta ni najbolj pogost tip hrane, kar se tiče prenajedanja. Ker gre za motnjo psihološkega izvora, se izbira hrane deli glede na človekovo emocionalno stanje. Preberite, kaj je pokazala nedavna ameriška raziskava!

Stres, osamljenost in depresija

  • Ljudje, ki najraje posegajo po čokoladi, so se izkazali za bolj osamljene, depresivne ali pa so ravno prebolevali konec zveze.
  • Tisti, ki se ne morejo upreti slanim prigrizkom, so pod velikim stresom v službi.
  • Tretja skupina ljudi, ki ima rada škrob in mehko hrano, kot so na primer žemljice in kruh, je v stresu zaradi odnosov v družini.

Sol najbolj zasvoji!

Druga raziskava, ki je zajemala 500 ljudi, je pokazala, da čokolada ni najbolj zaželen tolažnik, ki se ji ni mogoče upreti, dokler je ne zmanjka.  

Izkazalo se je, da si ljudje najtežje odtegnejo od ust slane prigrizke, kot so kokice, čips, smokiji in slane palčke. Kar 32,9% ljudi je priznalo, da so z njimi zasvojeni, medtem ko je čokolada prva izbira le za 18,6 % ljudi.

Zanimivo je, da se slanim prigrizkom težje uprejo starostniki, čokoladi pa mladi.

Druge sladkarije, kot so bonboni, tortice in piškoti, so mikavni 24,3% ljudem, ženske se jim uprejo težje kot moški.

Ogljikovi hidrati v obliki kruha in testenin zadovoljijo 14,2% ljudi, ne glede na spol in starost, medtem ko sir, ocvrta hrana in oreščki dražijo brbončice samo 10,2% ljudem. Tisti s prekomerno telesno težo se najtežje odpovejo zadnjim prigrizkom z veliko maščobe.

Kako se upreti prenajedanju?

Treba je omejiti količino prigrizkov na en dan v tednu! Na primer: »V soboto ali v nedeljo si bom dovolil/a malo čipsa." Ali pa: "V restavraciji bom samo enkrat na mesec naročil/a torto.«

Raziskava sicer kaže, da je veliko težje omejiti uporabo, kot pa popolnoma prenehati z nezdravimi prigrizki, ki se jih večina najraje poslužuje ob gledanju televizije. 

Preberite še: Kako si odmeriti primerno porcijo

In ...

Vir: Psychology Today