Ste kavi že kdaj dodali ta poseben dodatek? Ni le naravno sladilo, temveč koristi tudi zdravju srca

4. 4. 2024
Deli
Marsikdo v svojo jutranjo ali popoldansko kavo doda različne dodatke, med katerimi so bolj priljubljeni mleko ali pa smetana. (foto: profimedia)
profimedia

Marsikdo v svojo jutranjo ali popoldansko kavo doda različne dodatke, med katerimi so bolj priljubljeni mleko ali pa smetana. 

Toda, če želite svoj ritual s kavo narediti še čarobnejši, za nameček pa še bolj zdrav, ji dodajte nekaj cimeta v prahu. Cimet je sicer dobro poznana zdravilna začimba, ki jo večkrat uživamo v številnih jedeh in napitkih, saj daje poseben okus. Že tisočletja se uporablja tudi zdravilne namene. 

Ne spreglejte:

Cimet znižuje raven sladkorja v krvi in ščiti pred boleznimi srca

Pravi cejlonski cimet je prava zakladnica zdravja. Po različnih raziskavah sodeč, lahko zniža raven sladkorja v krvi pri ljudeh, ki trpijo za sladkorno boleznijo tipa 2, predstavlja pomoč pri krepitvi imunskega sistema in zaščito pred boleznimi srca in ožilja.  

Podpira tudi ravnovesje v črevesju in zmanjšuje slab holesterol

Cimet velja tudi za protivnetno začimbo, ki pripomore k ravnovesju zdravih bakterij v črevesju in zaviranju slabih. Ima pozitiven vpliv na prebavo, nekatere raziskave podajajo ugotovitve, da je lahko celo v pomoč pri blaženju simptomov sindroma razdražljivega črevesja.   

V reviji Critical reviews in Food and Nutrition iz leta 2010 so objavili, da ima cimet številne antibakterijske in antioksidativne lastnosti. Pomaga tudi pri zmanjševanju visokih ravni holesterola.

»Vsakodnevno uživanje cimeta zmanjšuje raven skupnega holesterola, holesterola LDL (slabega holesterola) in trigliceridov, hkrati pa ohranja raven holesterola HDL (dobrega holesterola),« pravi Lauren Manaker, dietičarka.      

Kakšne koristi obeta cimet v kavi?

Cimet daje vsaki pijači, napitku ali jedi edinstveno aromo in sladek okus, brez, da bi bilo potrebno dodati sladkor. V namen sladkanja ga priporočajo tudi zdravniki. Pravijo, da je cimet boljša izbira kot navaden sladkor ali umetna sladila, ki lahko imajo na zdravje negativen vpliv zaradi tveganja nastanka raznih vnetnih procesov v telesu, piše Punkufer.hr.

Kot z nobenim dodatkom in začimbo, pa tudi s cimetom ni dobro pretiravati. Dovolj je, da v skodelico kave, dodate približno četrtino žličke (cejlonskega) cimeta v prahu. Tekom dneva je sicer priporočljivo zaužiti približno pol žličke te edinstvene začimbe.

Če ne sodite med največje privržence cimeta, lahko kavi dodate tudi nesladkan kakav, ki vsebuje bistvena hranila, kot so magnezij, cink in železo, ki igrajo pomembno vlogo pri imunski odpornosti. Kakav je odličen tudi za uravnavanje zdrave ravni holesterola in krvnega tlaka, prav tako pa ima vrsto pozitivnih učinkov na dobro počutje

Vir: n1info.hr

Preberite še:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek