Kuharska misija znanih šefov kuhinje se nadaljuje. Prvi slovenski Masterchef Sašo Miljuševič in Jani Jugovic sta se ponovno povezala z ljubitelji kulinaričnih specialitet in jim predala edinstveno znanje in izkušnje pri pripravi enostavnih ter zdravih obrokov.
Na kuharski delavnici sta kuharja poleg svojih skrbno varovanih kuharskih skrivnosti vse udeležence presenetila tudi s koristnimi nasveti priznane in uveljavljene nutricionistke Mojce Cepuš, ki je razblinila marsikateri dvom prisotnih o konzervirani hrani.
»Ribe v konzervah so vir beljakovin, te pa nas so zelo pomembne, saj prispevajo k ohranjanju zdravih kosti in k vzdrževanju mišične mase. Tuna v naravnem soku, kot tudi v oljčnem olju, je vir vitamina B12, ki skrbi za kar nekaj funkcij v našem telesu, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. V tuni npr. najdemo tudi niacin, vitamin, ki skrbi za sproščanju energije pri presnovi, prispeva k ohranjanju zdrave kože in sluznice ter tako kot B12 prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.«
Mojca je tako pod drobnogled vzela vseh šest receptov, ki sta jih pripravila Sašo in Jani, ter jih obogatila z dodatnim znanjem o prehrani in nasveti za zdrav življenjski stil.
Tokratni recept, ki je osvojil brbončice:
Fuži z dimljenim lososom Rio Mare, jurčki in porom
Sestavine (za 4 osebe):
- 600 g fuži
- 2 kom Rio Mare File lososa dimljen okus
- 250 g jurčkov
- 1 kom čebule
- 2 stroka česna
- 1 kom pora
- 3 dl goveje osnove
- 1 čž moke
- 1 ščep timijana
- 1 ščep šetraja
- 1 vejica peteršilja
- sol, poper
- olje
Priprava:
Čebulo in česen očistimo in nasekljamo. Por narežemo na tanke kolobarje.
Na olju prepražimo čebulo in česen, nato dodamo jurčke in počasi pražimo toliko časa, da vsa tekočina povre. Dodamo dimljenega lososa Rio Mare, začinimo s timijanom in šetrajem ter premešamo. Dodamo moko in vse skupaj zalijemo z govejo osnovo.
Zavremo in vmešamo kuhane fuže. Jed potresemo z nasekljanim peteršiljem in jo postrežemo.