Koliko kalorij imajo pustni krofi?

5. 2. 2024
Deli
Koliko kalorij imajo pustni krofi? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ali krof redi? Koliko kalorij ima takšna sladka pregreha? Kaj pa trojanski krofi? 

Pust že trka na vrata in morda si tudi vi tega veselega časa na predstavljate brez slastnih pustnih krofov. Kakšne imate najraje? Tiste z marmelado ali vanilijevim polnilom? Posute s sladkorjem ali oblite s čokolado? Jih radi pripravite doma ali se odpravite v bližnjo pekarno?

Ker krof velja za visokokalorično jed, se mu mnogi izogibajo v širokem loku. Koliko pa je resnice v tem? Koliko kalorij ima krof in ali bi se mu res morali izogibati?

Ne spreglejte:

Koliko kalorij ima krof?

Sama energijska vrednost krofa je močno odvisna od načina priprave; krof, ki je cvrt v olju, ima več kalorij, kakor tisti, ki je pečen v pečici. Veliko je odvisno tudi od velikosti krofa ter od njegovega nadeva - običajno je krof, ki ima več nadeva, tudi bolj kaloričen. Večjo energijsko vrednost imajo običajno mlečni in kremasti nadevi (vanilijeva krema, čokoladni namaz...) manj pa marmelade in podobni nadevi.

  • V splošnem naj bi 100 g krof z marmelado imel približno 1255 kJ (300 kcal).
  • 80 g krof z marelično marmelado, ki je na voljo v prodajalni Spar, ima 1000 kJ (239 kcal), 7.76 g maščob, 36.8 g ogljikovih hidratov (od tega 13.6 g sladkorjev) ter 4.88 g beljakovin. (vir)
  • Prehranska strokovnjakinja Zala Mlinšek pravi, da ima trojanski krof približno 2928 kJ (700 kcal). (vir)

Ali je zdravo uživati krofe?

Kakor povsod pri prehrani, je tudi tukaj ključna zmernost. Če si občasno privoščite krof, ni s tem povsem nič narobe, vseeno pa tako živilo ni najbolj primerno za vsakodnevno prehrano.

Kako pripraviti zdravo različico krofov?

Danes obstaja že veliko receptov za bolj zdrave krofe. Ponavadi temeljijo na tem, da niso cvrti v olju, obenem pa imajo lahko manj maščob in sladkorja. Recept za krofe brez cvrtja je pripravila tudi Ines Pusovnik, kot nadev pa je uporabila beljakovinski puding, ki poskrbi, da je jed bolj hranilna.

Preverite, kako lahko krofe brez cvrtja pripravite tudi vi:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ines Pusovnik (@svojasrecka)

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger