Potica naj bi bila pripravljena iz bele pšenične moke, z uvedbo ajde v začetku 15. stoletja in z razširitvijo koruze v 17. in 18. stoletju pa so se začele pojavljati tudi druge vrste potic. Koruzno ocvirkovo potico pripravljajo na Gorenjskem.
Sestavine
- 6 dl slanega kropa
- 40 dag koruzne moke
- 2 jajci
- 1 dl mleka
- 3 dag kvasa
- 6 dag bele moke
- 30 dag mastnih ocvirkov
- pol žličke cimeta
- 10 dag sladkorja
Priprava
S kropom poparimo koruzno moko, ji dodamo jajci, dobro premešamo in pustimo, da se ohladi.
Posebej postavimo kvasec iz toplega mleka, kvasa, 2 dag sladkorja in bele moke ter ga zamešamo k poparjeni koruzni moki. Zamesimo testo in ga dobro stepamo s kuhalnico, dokler se ne loči od nje.
Testo postavimo na toplo, da vzhaja še za enkratno količino. Nato ga na tanko razvaljamo, pomažemo z mlačnimi ocvirki in potresemo s sladkorjem, med katerega smo razmešali cimet.
Zvijemo v potico, jo položimo v namaščen pekač in pečemo približno 1 uro pri 180 stopinjah.
Besedilo in foto: Dr. Boris Kuhar