Jesenska klasika - gobova juha!
Za 4 osebe potrebujete:
- 2 korenčka
- 1 korenino peteršilja
- 1/4 gomolja zelene
- 1 čebulo
- 2 žlici maščobe
- 1 žličko kumine
- 1 liter zelenjavne juhe
- pest gob (rezine)
- 800 g krompirja
- 1/4 cvetače
- 1/2 pora
- 4 stroke česna
- sol, sveže mleti poper
- 2 žlički majarona
Za prežganje:
- 2 žlici maščobe
- 2 žlici moke
Priprava testa:
1 Očistite korenovke in jih zrežite na koščke. Olupljeno čebulo drobno sesekljajte. V kozici segrejte maščobo in na njej popecite zelenjavo. Dodajte kumino in čebulo ter jo zlato popražite. Prilijte juho, dodajte gobe in vse skupaj zavrite. Znižajte temperaturo in pustite juho lahno vreti 10 minut.
2 V drugi kozici segrejte maščobo, jo potresite z moko in jo zarumenite. Kozico odstavite in počakajte, da se prežganje ohladi. Nato ga primešajte juhi.
3 Vanjo dajte še koščke krompirja in brstiče cvetače ter juho pustite vreti, dokler se vsa zelenjava ne zmehča. Občasno jo premešajte. Na koncu dodajte obročke pora in juho začinite s strtim česnom, soljo, poprom in majaronom.