Kljub temu, da se kruh pogosto znajde na zatožni klopi, vseh vrst ne gre metati v isti koš.
V kolikor je kruh pripravljen iz polnovrednih sestavin ima namreč tudi koristne hranilne vrednosti, še zlasti kakovostno pripravljen domač kruh. Toda roko na srce, mnogo ljudi kruha ne peče samih, temveč ga kupijo v pekarnah ali trgovinah. Pri izbiri kruha v trgovini pa je smiselno upoštevati določene stvari, ki pomagajo pri nakupu najbolj zdravega kruha.
Ne spreglejte:
- Star pekovski recept za slasten burek: v nekaj korakih ga lahko povsem enostavno pripravite kar doma
Kupljen kruh je lahko vprašljive sestave. Na kaj bi morali biti pozorni?
V težnji, da bi v trgovini izbrali karseda zdravo različico kruha, nekateri ljudje izbirajo kruh, ki ima oznako "domači" ali "babičin kruh." Prehranski strokovnjak, dr. Tim Spector opozarja, da to ni najboljša izbira.
Morda so naše babice res pripravljale kakovosten domač kruh, toda na trgovskih policah je moč najti mnogo slabih nadomestkov. "Številni pekovski izdelki in kruh vsebujejo komercialne kvasovke, arome in emulgatorje, ki posnemajo okus pravega domačega kruha, vendar so proizvedeni veliko hitreje kot domač kruh in vsebujejo dodatke, ki niso zdravi," poudarja dr. Spektor.
Eden izmed običajnih dodatkov, ki se pogosto dodaja kruhu in industrijskim izdelkom vse od tort do jogurtov, so tudi emulgatorji. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko emulgatorji porušijo ravnovesje med maščobno in vodno plastjo v črevesju, kar vodi do nastanka lukenj v črevesni barieri oziroma sindroma prepustnega črevesa. S tem se poveča tudi tveganje za nastanek bakterijskih okužb v črevesju.
Nalepke na kruhu naj vas nikar ne preslepijo. Še zlasti nalepke z napisi kot so velika vsebnost vlaknin, domače in podobne, saj so več ali manj zgolj marketinški trik.
Kateri kruh torej kupiti, če ga kupujete v trgovini?
Kot prvi dr. Spektor je v prvi vrsti še vedno najboljše, da kruh pripravite in spečete sami, saj na takšen način točno veste kakšne sestavine vsebuje in kaj boste pojedli. Dobra izbira je na primer kruh iz lanenih semen ali pirin kruh, če pa ste ljubitelji sladkih stvari, si lahko pripravite tudi bananin kruh.
Če nimate časa, da bi si sami pripravili kruh, prehranski strokovnjak priporoča pirin ali ržen kruh iz pekarne. Če vsebuje dodatna semena, še toliko bolje. Ob nakupu kruha v trgovini pa vedno namenite pozornost na razmerje med vlakninami in sladkorjem. Koristno je tudi to, da izberete kruh oziroma izdelek z visoko vsebnostjo vlaknin in nizko vrednostjo sladkorja.
Vir: lepaisrecna.mondo.rs