Na fasadi nove gostilne Ljubljančanka v Knafljevem prehodu blizu Prešernovega trga vas najprej pozdravijo mogočni Plečnikovi stebri in velika podoba dekleta na kolesu.
Ljubljana je bogatejša za novo kulinarično točko, kjer domača slovenska hrana zavzema glavno vlogo. V prostorih nekdanje mehiške restavracije Cantina zdaj diši po tradicionalnih dobrotah, ki vas popeljejo v spomine na otroštvo in domačo kuhinjo.
Poklon mestu in tradiciji
Gostilna Ljubljančanka je zasnovana kot prostor za lokalce in vse, ki cenijo domačo hrano ter pristno vzdušje. Osrednja vizualna podoba lokala – dekle na rdečem Rogovem kolesu, s športnimi copati in dolgimi valovitimi lasmi – simbolizira energijo in samozavest sodobne Ljubljančanke, ki se suvereno premika skozi mesto.
Dodatna okrepitev Slovenske hiše
Gostilna Ljubljančanka se pridružuje družini Slovenska hiša, ki združuje že uveljavljeni lokaciji na Cankarjevem nabrežju in gostilno Figovec. Vse tri povezuje enaka filozofija: uporaba kakovostnih, lokalno pridelanih sestavin in poudarek na tradicionalnih receptih.
Sodelujejo pretežno z manšimi slovenskimi kmetijami, pri čemer skrbijo, da vsaka sestavina ohranja svojo svežino, kakovost in pristnost okusa.
View this post on Instagram
"Ponujamo jedi, ki jih Ljubljančani poznajo in obožujejo že desetletja – od krepkih mesnih jedi do okusnih prilog iz domačih sestavin. Tu se vsak grižljaj vrača h koreninam, k tistemu občutku pristnosti, ki ga dajejo le najbolj skrbno pripravljene jedi," so zapisali o ponudbi na svoji spletni strani.
View this post on Instagram
Kaj najdemo na jedilniku?
Ponudba v Ljubljančanki zajema tako hladne kot tople jedi, ki črpajo navdih iz slovenske kulinarike. Za hladni začetek lahko izberete mesno ploščo s kraškim pršutom, panceto, suho salamo in prleško tunko ali pa si privoščite goveji jezik, pašteto ali govedino v solati.
Med toplimi predjedmi so priljubljeni domači štruklji, pečeni šampinjoni ter raznolike juhe, ki spominjajo na domačnost in toplino otroštva.
View this post on Instagram
Kar zadeva glavne jedi, lahko izberete klasične slovenske specialitete, kot so ljubljanski zrezek, telečja krača, goveja rebra, bržola po lovsko, biftek s čemaževim maslom ali tradicionalni idrijski žlikrofi. Najugodnejša izbira je svinjska pečenka za 10,40 evra, medtem ko je najdražja jed na meniju biftek, ki stane 36 evrov. Večina jedi pa se giblje v cenovnem razponu med 12 in 18 evri.
Ljubljančanka se s svojo ponudbo in ambientom trudi oživeti domačnost in ljubljansko kulinarično identiteto.
Pripravljeni na pristno slovensko pojedino?
Novo na Metroplay: Zakaj duhovni učitelji pogosto padejo na preizkušnjah MOČI, DENARJA in SPOLNOSTI | Romana Strašek