Lonec s krompirjem in rumeno kolerabo

9. 11. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Lonec s krompirjem in rumeno kolerabo (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Okusna jed s krompirje, kolerabo in slanino, ki si je boste želeli še

Za 4 osebe potrebujete

  • 500 g potrebušine
  • sol
  • poper
  • 200 ml belega vina
  • 700 g krompirja, ki se ne razkuha
  • 700 g rumene kolerabe
  • 1 steblo pora
  • 2 čebuli
  • po ½ šopka timijana in peteršilja
  • 150 g prekajene slanine (tanke rezine)
  • 300 g smetane
  • muškatni orešček

Priprava

Meso zrežite na rezine in jih začinite. Zavrite jih v mešanici 100 ml vode in 100 ml vina ter jih v pokriti posodi kuhajte približno 1 uro, da lepo razpadejo. Če je treba, prilijte vodo. Po kuhanju naj se ohladijo v prevretku. Odstranite kožo, meso pa razdelite na koščke.

Očiščen krompir in kolerabo zrežite na 5 mm debele rezine, por pa na 3 mm široke obročke. Čebulo in zelišča sesekljajte. Štiri do pet rezin slanine prihranite za pozneje, preostalo pa zrežite na trakove. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj).

V katerem znaku imate Luno? To lahko pojasni, zakaj se tako odzivate

Popecite trakove slanine. Zraven popecite še čebulo in por. Zmešajte s kolerabo, krompirjem in zelišči ter mešanico začinite. Krompirjevo mešanico, potrebušino in trakove slanine zložite v slojih v velik, nepregoren pekač. Zaključite s slojem krompirja. Zavrite mesni prevretek, preostalo vino in smetano, vse skupaj začinite in prelijte po sestavinah v pekaču. Po vrhu razporedite trakove slanine in narastek v pokritem pekaču pecite približno 75 minut. Temperaturo pečice zvišajte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj) in narastek v odkritem pekaču pecite še približno 15 minut. Po želji ga še okrasite.

Čas priprave: približno 3 ure in 30 minut.

Na osebo: približno 950 kcal, beljakovine: 33 g, maščobe: 74 g, ogljikovi hidrati: 30 g.