Ta "skriti strup" je hujši od sladkorja, Slovenci pa ga nevede uživamo vsak dan

16. 4. 2025
Deli
Ta "skriti strup" je hujši od sladkorja, Slovenci pa ga nevede uživamo vsak dan (foto: Profimedia)
Profimedia

Uživamo ga zelo pogosto, pa se tega sploh ne zavedamo...

Veliko ljudi meni, da je sladkor glavni sovražnik zdravja, a obstaja sestavina, ki še močneje vpliva na raven sladkorja v krvi: maltodekstrin.

Dr. Eric Berg opozarja, da maltodekstrin močno zvišuje krvni sladkor in ga zato označuje kot nevarnejšega od belega sladkorja. Medtem ko ima sladkor glikemični indeks okoli 65, se pri maltodekstrinu ta številka giblje med 116 in 136 – kar pomeni, da povzroča še hitrejši dvig glukoze v krvi, poročajo na portalu mondo.rs.

Kaj sploh je maltodekstrin?

Maltodekstrin je polisaharid, ki ga običajno pridobivajo iz koruze, pšenice, riža, krompirja ali tapioke. Pogosto ga najdemo v živilih, označenih kot "brez sladkorja", kjer služi kot polnilo ali sredstvo za izboljšanje teksture. Če je pridobljen iz pšenice, lahko vsebuje sledi glutena, kar je lahko težava za ljudi z celiakijo.

Čeprav tehnično ni sladkor, ima maltodekstrin izjemno visok glikemični indeks. To pomeni, da ob zaužitju zelo hitro poveča raven sladkorja v krvi – kar predstavlja tveganje, zlasti za tiste, ki želijo ohranjati stabilno glukozo ali za sladkorne bolnike.

Kamere bodo razkrivale voznike, ki med vožnjo uporabljajo telefon

Maltodekstrin je pogosta sestavina v predelani hrani. Med drugim ga lahko najdemo v:

  • pekovskih izdelkih (piškoti, krekerji, ploščice),
  • kosmičih in instant zajtrkih,
  • gaziranih pijačah brez sladkorja,
  • bonbonih in drugih sladkarijah,
  • mlečnih izdelkih (npr. instant pudingih, pripravljenih jedeh),
  • prelivih za solate,
  • juhah in zamrznjenih jedeh,
  • nadomestkih za meso,
  • športnih napitkih,
  • testeninah.

Kakšne so posledice uživanja?

Prekomerno uživanje živil, ki vsebujejo maltodekstrin, lahko pomeni večje tveganje za debelost, povišan holesterol in razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

To seveda ne pomeni, da je živila, ki vsebujejo maltodekstrin, treba popolnoma črtati iz jedilnika: vseeno pa je priporočljivo, da se uporaba visoko predelanih živil omeji in da so ta del pestre, uravnotežene prehrane.

Vir: krstarica.com