RECEPT: Marelični zavitek

28. 10. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
RECEPT: Marelični zavitek

Z zelo slastnim zdrobovim nadevom.

Za 10 kosov potrebujete:
  • 225 g moke
  • 3 žlice olja
  • ½ žličke soli
  • sredico 1 stroka vanilje
  • 250 g zmehčanega masla
  • 4 žlice sladkorja
  • 3 jajca
  • 2 žlički nastrgane lupinice bio limone
  • 150 g pšeničnega zdroba
  • 200 g kisle smetane
  • 100 g marelične marmelade
  • 450 g marelic (pločevinka, odcejene)
  • 40 g bebi piškotov (zdrobljenih)
Priprava:

Pregnetite moko, 110 ml mlačne vode, olje in sol. Testo zavijte v folijo in ga pustite počivati 1 uro.

Vaniljo penasto stepite s 150 g masla in 2 žlicama sladkorja. Ločite rumenjake od beljakov. Masleni zmesi primešajte rumenjake, limono, zdrob, kislo smetano in marmelado. Vse skupaj pokrijte in pustite stati 30 minut.

Marelice zrežite na krhlje. Beljakom dodajte sol in 100 g sladkorja ter stepite trd sneg. Primešajte ga zdrobovi mešanici.

Kuhinjsko krpo potresite z moko. Na njej razvaljajte testo in ga razvlecite s hrbtno stranjo dlani. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Stopite maslo. S polovico masla premažite testo. Po daljši stranici potresite drobtine. Po testu razporedite marelice in zdrob, testo zvijte in ga s preganjenim delom navzdol položite na papir za peko. Testo premažite še z maslom in ga pecite 30 do 35 minut. Po želji zavitek potresite s sladkorjem v prahu.

Čas priprave: 2 uri in 55 minut.
Na kos: približno 480 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 33 g, ogljikovi hidrati 37 g.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?