Za ljubitelje odličnih sladic ...
Za 10 kosov potrebujete:
- 150 g masla
- 2 jajci
- 40 ml ruma
- 80 g sladkorja
- 2 žlici mleka
- 3 žlice medu
- 500 g moke
- 2 žlički sode bikarbone
- sol
- 150 g ribezove marmelade
Za kremo:
- 250 ml polnomastnega mleka
- 38 g praška za vaniljev puding
- 60 g medu
- 180 g masla
Za karamelizirane oreščke:
- 30 g sladkorja
- 300 g sesekljanih oreščkov (orehi, lešniki)
- 3 žlice medu
- 120 g masla
Priprava:
1 V kozico dajte maslo, jajce, sladkor, mleko in med. Mešanica naj lahno vre približno 10 minut. Najprej naj se ohladi, nato pa ji postopoma dodajte moko s sodo bikarbono in ščepcem soli.
2 Testo zavijte v folijo za živila in ga za 1 uro postavite v hladilnik. Razdelite ga na dva dela. Prvega z valjarjem oblikujte na velikost modla, ga obložite z njim in ga 15 minut pecite v pečici, segreti na 175 stopinj. Na enak način pripravite in specite še drug del testa. Oba naj se po peki ohladita.
3 V tem času pripravite kremo in karamelizirane oreščke. Mleku primešajte prašek za puding in ga zavrite. Po 5 minutah kozico odstavite, dodajte med in kremo ohladite z mešanjem. Na koncu primešajte še kocke zmehčanega masla. Sladkor stopite v kozici z debelejšim dnom. Nato jo odstavite in primešajte grobo sesekljane oreščke, med in maslo.
4 En del testa premažite z marmelado in ga pustite stati 15 minut. Nato po njej razporedite kremo in jo pokrijte z drugim delom testa. Povrh potresite oreščke. Kolač za 2 uri postavite v hladilnik, nato ga zrežite in postrezite.