Jajčevci so zaradi svojega specifičnega okusa kar malce v senci hitro rastočih, a morda bolj dolgočasnih bučk.
A jajčevci so super zdravi, ščitijo arterije pred vplivom holesterola, čistijo kri, preprečujejo krvavitve, uravnavajo delovanje srca, pospešujejo prebavo. Vsebujejo kalcij, železo, cink, natrij, fosfor, betakaroten in folno kislino.
Musaka iz jajčevcev
Sestavine:
• 1 kg jajčevcev
• olivno olje
• 2 velika paradižnika
• 2 čebuli
• 450 g mlete jagnjetine (lahko tudi govedino)
• 1 ščepec cimeta
• 1 ščepec mletega pimenta
• 2 žlici paradižnikove mezge
• 5 vejic peteršilja
• 120 ml suhega belega vina
• 1 ščepec mletega črnega popra
• sol za pripravo jajčevcev
• bešamel omaka
• 50 g masla
• 50 g moke
• 600 ml toplega mleka
• 1 ščepec nastrganega muškatnega oreščka
• 25 g naribanega parmezana
• sol, poper
Postopek:
1. Pod tekočo vodo operemo jajčevce. Obrišemo jih in jim odrežemo zelene vrhove. Nato jajčevce narežemo na 5 mm debele kolobarje. V večje cedilo zložimo kolobarje jajčevcev v več plasti in vsako plast dobro posolimo. Cedilo namestimo nad umivalnik ali večjo skledo in tako pustimo jajčevce stati vsaj 30 minut.
2. Kolobarje jajčevcev speremo pod hladno vodo in jih nato na rahlo stisnemo, da iz njih odstranimo čim več vode. S papirnato brisačko jih dobro osušimo. Čebuli olupimo, operemo in sesekljamo. Peteršilj operemo, otresemo in sesekljamo.
3. Na štedilnik postavimo ponev in jo dobro segrejemo. V ponev vlijemo žlico in pol olivnega olja, na katerem popečemo kolobarje jajčevcev z obeh strani tako, da postanejo zlatorjave barve. Pečemo v več obrokih. Pečene jajčevce nato zlagamo na papirnate brisače. Med pečenjem lahko po potrebi dodamo še malo olivnega olja, da se nam kolobarji ne primejo na ponev.
4. V manjši kozici zavremo vodo in v krop na hitro (največ 30 sekund) potopimo paradižnika, nato pa ju ohladimo s hladno vodo. Paradižnika olupimo in zrežemo na manjše koščke.
5. Na štedilnik postavimo svežo ponev in jo dobro segrejemo. Prilijemo 2 žlici olja in v ponev stresemo sesekljano čebulo in mleto jagnjetino. Vse skupaj pražimo na zmerni temperaturi 5 minut. Med praženjem nenehno mešamo in s kuhalnico razdremo vse večje koščke jagnjetine. V ponev nato dodamo koščke paradižnika, cimet, piment, mezgo, peteršilj, vino in poper. Vse skupaj dobro premešamo in povišamo temperaturo, da omaka začne rahlo vreti. Premešamo in pokrijemo s pokrovko. Zmanjšamo temperaturo in pokrito kuhamo 15 minut. Vmes lahko nekajkrat premešamo.
6. V kozici stopimo maslo in mu primešamo moko. Na zmernem ognju med nenehnim mešanjem pražimo 1 minuto. Odstavimo s štedilnika in v kozico počasi prilivamo toplo mleko in nenehno mešamo, da se ne naredijo grudice. Kozico postavimo nazaj na štedilnik in na zmerni temperaturi kuhamo 2 minuti. Med kuhanjem nenehno mešamo. Dodamo muškatni orešček, parmezan, sol in poper. Dobro premešamo in kozico odstavimo.
7. Pečico segrejemo na 180 °C. Večji in globok pekač namažemo s preostalim oljem in dno obložimo s plastjo jajčevcev. Jajčevce prekrijemo s plastjo mesne omake in postopek ponavljamo, dokler na porabimo vseh sestavin. Prihranimo le 4 kolobarje jajčevcev za pozneje. Po vrhu nato prelijemo bešamel omako in jo enakomerno razporedimo. Po bešamelu razporedimo prihranjene štiri kolobarje. Pekač postavimo v pečico in musako pečemo 45 minut, da se na vrhu naredi lepa hrustljava skorjica.
8. Pečeno musako vzamemo iz pečice in še toplo postrežemo.