Marinade, mešanice za vtiranje in glazure: da bo meso z žara še boljše
Marinada za meso poskrbi za poseben okus. Ker prodre v meso, ga tudi zmehča. Živilo z vseh strani premažite z marmelado in ga nato več ur pustite v njej. Najbolje kar v zaprti posodici ali vrečki. Preden boste meso položili na žar, popivnajte malce tekočine.
Česnova marinada z zelišči
![marinada](https://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2014/07/16/marinada-4_bigimage.jpg)
Idealna za svinjino (4–6 kotletov)
Limono oplaknite pod vročo vodo, nastrgajte lupinico, sadež zrežite na kose in jih iztisnite. Grobo sesekljajte po 2 vejici rožmarina in timijana, 1 rdeč čili, pol šopka bazilike in 4 stroke česna. Primešajte 250 ml oljčnega olja in 1 žlico gorčice. Meso položite v marinado in ga pustite v njej 4 do 6 ur. Pomemben namig: meso solite vedno po peki, saj bi se sicer izsušilo.
BBQ mešanica
![marinada](https://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2014/07/16/marinada-5_bigimage.jpg)
(za približno 5 do 6 steakov)
Zmešajte ¼ skodelice mlete paprike, soli in rjavega sladkorja, 1 žlico čebule v prahu in 1 žlico česna v prahu. Dodajte še 1 žličko kajenskega popra in črnega popra. Primešajte še 1 žličko mletega čilija, 1 ½ žličke origana, 1 ½ žličke orientalske kumine, 1 ½ žličke zelenine soli in 1 žlico posušene limonine lupinice.
Glazure
Na meso se nanesejo, tik preden je to pečeno. Praviloma vsebujejo sladkor, sirup ali med. Meso je karamelizirano in ima slastno skorjico.
Sirupna glazura
![marinada](https://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2014/07/16/marinada-3_bigimage.jpg)
(sijajna za piščančja bedrca in podobno)
Iztisnite 1 pomarančo. Sok gladko zmešajte z 1 brizgljajem pomarančnega likerja, 200 g javorovega sirupa in 1 ščepcem mletega cimeta. Pikantno začinite z 1 ščepcem muškatnega oreška in malce svežega mletega popra. Premažite po pečenem mesu.
Pozor: ne nanašajte je prezgodaj, da se glazura ne bo zažgala!
Mešanica za vtiranje
![marinada](https://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2014/07/16/marinada-1_bigimage.jpg)
Pravzaprav gre za suho marinado. Začimbna mešanica se vtre v meso in pusti delovati nekaj časa. Če meso obložite z debelejšim slojem, se med peko ustvari lepa skorjica, pod njo pa ostane meso lepo sočno.
5 namigov za hitro čiščenje žara
S časopisom
Ohlajeno rešetko zavijte v časopisni papir in jo položite na travo. Nakapajte z malce vode in pustite stati čez noč. Naslednji dan jo sperite.
Z aluminijasto folijo
Folijo zmečkajte in z njo zdrgnite rešetko. Pomaga pri zaskorjenosti rešetke.
S kisom
200 ml jabolčnega kisa primešajte 2 žlici sladkorja in tekočino prelijte v posodico z nastavkom za pršilo. Popršite po še vroči rešetki. Počakajte, da se ohladi, in nato sperite kis.
S kolo
Rešetko čez noč postavite v kolo. Zjutraj le enostavno oplaknite.
Z ognjem
Pri plinskem žaru: žar pokrijte s pokrovom, ga prižgite in pustite, da ostanki enostavno pogorijo. Nato rešetko zdrgnite z žičnato krtačo.