Kardiologi opozarjajo: "Teh 5 vrst živil zmanjšajte na minimum, saj so najslabša za zdravje srca"

30. 5. 2024
Deli
Na zdravje srca vplivajo številni dejavniki, med katerimi so tudi vsakodnevne navade in prehrana. (foto: Instagram @dr.sevilfarrokh (Posnetek zaslona))
Instagram @dr.sevilfarrokh (Posnetek zaslona)

Na zdravje srca vplivajo številni faktorji, med katerimi so tudi vsakodnevne navade in življenjski stil. 

Poleg negativnih vplivov, ki jih imajo dejavniki, med katerimi so kajenje, prekomerno pitje alkohola in kroničen stres, pa svojo vlogo doda tudi neustrezna prehrana, ki lahko neposredno vpliva na srčno-žilno delovanje. Posledice se kažejo višji ravni holesterola v krvi in povišani vrednosti krvnega tlaka.

Kardiologi opozarjajo, da lahko kombinacija napačne hrane poveča vnetja v telesu, kar lahko poleg pomanjkanja spanca in pretežno sedečim načinom življenja, vodi do nevarnosti za srce in ožilje. V nadaljevanju z vami delimo nekaj živil, za katera strokovnjaki svetujejo, da jih znižate na minimum, saj povzročajo večje tveganje za srčne bolezni in možgansko kap.  

Ne spreglejte:

Živila, ki so najslabša za zdravje srca  

1. Rdeče meso  

Rdeče meso naj bo po mnenju strokovnjakov na jedilniku čim manjkrat, saj vsebuje živalske maščobe, ki so škodljive za srce in arterije. Če spadate med navdušene mesojedce, raje posezite po drugih virih beljakovin, med katerimi so piščanec, ribe, puran in morski sadeži. Namesto živalskih beljakovin pa lahko izberete tudi tofu, lečo, čičeriko in fižol, ki so odlične beljakovine rastlinskega izvora.  

2. Pomfrit in ocvrta hrana

Četudi hrustljava, ocvrta hrana nudi svojevrsten užitek, po mnenju kardiologov za zdravje srca, prinaša več škodljivosti kot koristi. Pomfrit, tako kot na splošno ocvrta hrana, vsebuje visoko vsebnost nasičenih maščob in trans maščob, ki spadata med nezdrave maščobe, ki so škodljive zdravju srca. Kot bolj zdravo alternativo lahko uporabite krompir, ki ga narežete na palčke in spečete v pečici na olivnem olju.   

3. Čips in prigrizki

Mamljivi prigrizki iz vrečke, kot so čips in podobno, so sicer lahko vsake toliko na meniju, toda nikar z njimi ne pretiravajte. Tovrstni izdelki so polni aditivov in natrija, kar ne poveča zgolj tveganja za odvečne kilograme, temveč tudi za razvoj bolezni srca in srčni infarkt. Ob želji po prigrizkih raje izberite oreščke, semena ali čips iz suhega sadja.  

Čips in podobni prigrizki so sicer lahko mamljivi, toda polni aditivov in natrija, zato z njimi ne pretiravajte.

Čips in podobni prigrizki so sicer lahko mamljivi, toda polni aditivov in natrija, zato z njimi ne pretiravajte.

Profimedia

4. Pekovski izdelki, piškoti in torte

Na seznamu sovražnikov zdravju srca so se znašli tudi pekovski izdelki, piškoti in torte. Četudi so okusni, pogosto vsebujejo veliko količino sladkorja in nezdravih maščob. Čeprav ste med sladkosnedimi, si jih privoščite le občasno, čim večkrat pa dajte prednost bolj zdravim možnostim, sadju, oreščkom ali pa si pripravite tovrstne izdelke sami na bolj zdrave načine.  

5. Rafinirana žita

Med rafinirani žiti, ki so povezani s povečanim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni so tudi bel kruh, riž in testenine, ki vsebujejo manj zdravih vlaknin in tudi sicer ne vsebujejo koristnih hranil. K sreči pa iz jedilnikov ni potrebno povsem črtati testenin in podobnih živil, temveč jedi pripravite iz polnozrnatih testenin in basmati rižem. Bel kruh pa nadomestite z bolj zdravimi različicami kot je pirin, ajdov, polnozrnati, kisli in podobno.      

Povzeto po: zivim.jutarnji.hr

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič