Že naše babice so pripravljale to slastno pecivo, ki se kar topi v ustih.
Ste že slišali za pecivo, imenovano "salčići"? V času Jugoslavije so ga pripravljale mnoge babice, številni pa ga obožujejo še danes. Nekateri pecivo postrežejo ob kavi, drugi ga vključijo na praznične mize.
Dobra novica pa je, da je priprava "salčićev" precej enostavna: potrebujete le moko, jajce, sol in 4 dodatne sestavine, priprava pa traja približno 30 minut - vse ostalo bo namesto vas opravila pečica.
View this post on Instagram
Sestavine:
- 500 g moke
- 200 g svinjske masti
- 1 pecilni prašek
- 1 jajce
- 200 ml jogurta
- 1/2 žličke soli
- džem (marelični ali slivov) za nadev
View this post on Instagram
Priprava:
1. V večji posodi pomešajte moko, sol in pecilni prašek. Nato dodajte svinjsko mast in jo s prsti drobite v mešanico, dokler ne dobite drobtinaste strukture.
2. V drugi posodi stepite jajce in jogurt, nato to mešanico dodajte k moki ter vse skupaj dobro premešajte, da dobite gladko testo.
3. Na pomokani površini razvaljajte testo na debelino približno 1 cm. Nato izrežite kvadrate ali kroge (premera približno 5 cm). Na sredino vsakega kosa testa dodajte malo džema, nato pa robove zložite proti sredini in oblikujte majhne "paketke".
4. "Salčiće" prestavite na pekač, obložen s peki papirjem. Pecite v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 20–25 minut, oziroma dokler ne postanejo zlato rjavi.
5. Ko so pečeni, jih potresite s sladkorjem v prahu in postrezite tople ali hladne – odlični so v obeh različicah!
Vir: kafe.rs
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?