Pesto. Čista aroma! Bazilikov pesto intenzivno in kremno zaokroži testenine, ima 'buonissimo' okus v juhah in solatah ter se izvrstno poda k mesu, ribam in zelenjavi. To velja tudi za njegove različice.
Živahno mešanje
Oreščki ali mandlji, rukola, peteršilj ali origano, stara gavda in sončnično olje lahko zamenjajo originalne sestavine – enostavno slastno!
Mandljev pesto
Za 2 kozarčka po približno 100 g:
- 100 g olupljenih mandljev,
- sredico 1 vaniljevega stroka,
- nastrgano lupinico in sok 1 bio limete,
- 50 g sladkorja,
- 50 g cvetnih listov neškropljenih vrtnic
Priprava:
Mandlje sesekljajte v električnem sekljalniku. Dodajte sredico vaniljevega stroka, nastrgano lupinico, sladkor in cvetne liste. Vse skupaj premešajte in na koncu dodajte limetin sok.
Namig: sladki pesto tekne k skutnim jedem in vaniljevemu sladoledu.
Pesto iz rukole
Za 4 osebe potrebujete:
- 2 šopka rukole,
- 70 g orehovih jedrc,
- 50 g pekorina,
- 1 strok česna,
- sol, poper,
- 1 ščepec mletega čilija,
- 1 ščepec sladkorja,
- 10 žlic olivnega olja
Priprava:
Rukoli odrežite stebla. Liste oplaknite in jih otresite do suhega. Orehova jedrca popražite v ponvi. Pekorino drobno nastrgajte. Olupite česen.
Pripravljene sestavine in začimbe zmešajte v električnem mešalniku in jih sesekljajte. V tankem curku dodajte olivno olje. Premešajte, da dobite kremno maso.
Paradižnikov pesto
Za 2 kozarčka po 130 g potrebujete:
- 2 žlici pinjol,
- 100 g posušenega paradižnika v olju,
- 1 strok česna,
- po 1 žlico sesekljanega origana in bazilike,
- 10 žlic olivnega olja,
- 30 g parmezana,
- sol, poper
Priprava:
Pinjole grobo sesekljajte in jih popražite v ponvi. Vložene paradižnike odcedite in jih zrežite na drobne kocke. Olupite česen in ga drobno sesekljajte.
Pinjole, paradižnik, česen in zelišča pretlačite s paličnim mešalnikom. V tankem curku dodajte olje in vse skupaj premešajte. Parmezan drobno nastrgajte. Pestu dodajte sir in ga začinite s soljo in poprom. Nato vse skupaj še enkrat dobro premešajte.
Novo na Metroplay: “Zdravstveno komuniciranje mora temeljiti na znanstvenih, preverljivih dejstvih!” | Mitja Vrdelja