Okusno in brez glutena
Za 18 kosov potrebujete
- 500 g brezglutenske moke (riževa, koruzna, ovsena, prosojeva, amaratna, kvinojina)
- 70 g masla
- 1 žlico sladkorja
- sol
- 1 kocko kvasa
- 1 jajce
- 200 ml pinjenca
- 1 šopek mlade čebule (obročki)
- 2 žlici oljčnega olja
- 150 g kuhane šunke (kocke)
- 150 g nastrganega sira (na primer gavde)
- poper
- 2 žlici drobnjakovih rolic
- 1 rumenjak
- 50 ml mleka
Priprava
Moko, maslo, pol žličke soli, zdrobljen kvas, jajce, mlačni pinjenec in 25 ml vode zgnetite v gladko testo. Pokrijte ga in pustite vzhajati 30 minut. V tem času na 1 žlici olja popražite 1 sesekljano čebulo. Dodajte ji še šunko, jo popecite in nato počakajte, da se mešanica ohladi. Dodajte še sir in drobnjak ter zmes začinite.
Pregnetite testo in ga razvaljajte v 1 cm debel pravokotnik (30 x 40 cm). Testo premažite z oljem in po njem razporedite mešanico s sirom. Pustite prost rob in ga premažite z vodo. Testo po dolgem zvijte. Zrežite ga na 18 rezin in jih porazdelite po 2 namaščenih pekačih. Polžke pokrijte in pekača za 30 minut postavite v hladilnik.
Pečico segrejte na 190 stopinj (ventilatorsko na 175 stopinj). Stepite rumenjak in mleko. Z mešanico premažite polžke in jih pecite približno 20 minut.
Čas priprave: približno 1 ura in 50 minut.
Na kos: približno 190 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 25 g.
Vezivo kot nadomestek glutena
Če moka ne vsebuje glutena, 500 g moke dodajte 2 žlici veziva (na primer rožičevo moko ali moko iz marante).
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija