Recepti iz domačih blogov: Čičerkina in krompirjeva juha

26. 2. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
cicerikina juha (foto: revija Lisa)
revija Lisa

Dva odlična recepta za toplo domačo juho: čičerkina juha z ohrovtom in karijem ter krompirjeva juha s koriandrovim pestom.

Čičerkina juha z ohrovtom in karijem

Za 2 osebi potrebujemo:

  •  Pribl. 220 g ohrovta (ali zelja; to je približno četrt povprečno velike glave)
  •  1 žlica kokosovega (ali oljčnega) olja
  •  ščep soli
  •  110 g krompirja (2 manjša krompirčka)
  •  1 žlica karija v prahu
  •  2 stroka česna
  •  pol majhne čebule
  •  pol litra zelenjavne jušne osnove
  •  pribl. 150 g kuhane čičerke (lahko iz konzerve)

Priprava:

Ohrovt ali zelje nasekljamo na tanke kratke trakove. Krompir operemo in narežemo na kockice; če je ekološki, ga ni treba niti olupiti. Olje segrejemo v velikem loncu z debelim dnom, vmešamo ščep soli in krompir ter pokrijemo. Kuhamo oziroma pražimo 5 do 8 minut in občasno premešamo. Ko se krompir zmehča, vmešamo kari, nato še čebulo in česen. Malce popražimo, nato zalijemo z juho in dodamo čičerko. Ko zavre, dodamo nasekljan ohrovt ali zelje ter kuhamo še nekaj minut, da se ohrovt/zelje zmehča. Zdaj je čas, da juho poskusimo in po želji dodamo še sol ali kari.

Recept je prispevala Zulejka – avtorica bloga Uglašena kuhinja (www.uglasena-kuhinja.com), na katerem boste našli veliko odličnih presnih in veganskih receptov.

Krompirjeva juha s koriandrovim pestom

Za pesto potrebujemo:

  •  50 g blanširanih in olupljenih mandljev
  •  šop koriandra
  •  sol
  •  15 žlic olivnega olja
  •  sok polovice limone

Priprava: V multipraktiku zmešamo vse sestavine do želene gostote. Po želji lahko dodamo tudi malce parmezana.

Za juho potrebujemo:

  •  400 g narezanega krompirja
  •  100 g narezane bele repice
  •  3 stroki česna
  •  kokosovo maslo ali olivno olje
  •  ½ velike bele čebule
  •  sol
  •  600 ml vode
  •  0,5 dl kokosovega mleka (iz pločevinke) ali sladke smetane

Priprava: Na kokosovem maslu prepražimo nasekljano belo čebulo. Posolimo in dodamo na kocke (enakomerno) narezan krompir, zmečkan česen in belo repico. Dobro premešamo in zalijemo z vodo. Kuhamo, dokler krompir ni mehak oziroma kuhan.

Vse skupaj vlijemo v blender in dobro spasiramo. Lahko uporabimo tudi palični mešalnik. Dolijemo še dober deciliter vode (odvisno, kakšno gostoto juhice želimo), kokosovo mleko (lahko ga zamenjamo z navadno sladko smetano) in po potrebi dosolimo. Spet pogrejemo in postrežemo z žličko pesta in kosom popečenega kruha.

Recept je prispevala Ana – avtorica bloga Cinnamon & Thyme (www.cinnamonandthyme.com), ki blog piše v slovenskem in angleškem jeziku, navdušuje pa tudi z odličnimi fotografijami pripravljenih jedi.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?