Dva odlična recepta za toplo domačo juho: čičerkina juha z ohrovtom in karijem ter krompirjeva juha s koriandrovim pestom.
Čičerkina juha z ohrovtom in karijem
Za 2 osebi potrebujemo:
- Pribl. 220 g ohrovta (ali zelja; to je približno četrt povprečno velike glave)
- 1 žlica kokosovega (ali oljčnega) olja
- ščep soli
- 110 g krompirja (2 manjša krompirčka)
- 1 žlica karija v prahu
- 2 stroka česna
- pol majhne čebule
- pol litra zelenjavne jušne osnove
- pribl. 150 g kuhane čičerke (lahko iz konzerve)
Priprava:
Ohrovt ali zelje nasekljamo na tanke kratke trakove. Krompir operemo in narežemo na kockice; če je ekološki, ga ni treba niti olupiti. Olje segrejemo v velikem loncu z debelim dnom, vmešamo ščep soli in krompir ter pokrijemo. Kuhamo oziroma pražimo 5 do 8 minut in občasno premešamo. Ko se krompir zmehča, vmešamo kari, nato še čebulo in česen. Malce popražimo, nato zalijemo z juho in dodamo čičerko. Ko zavre, dodamo nasekljan ohrovt ali zelje ter kuhamo še nekaj minut, da se ohrovt/zelje zmehča. Zdaj je čas, da juho poskusimo in po želji dodamo še sol ali kari.
Recept je prispevala Zulejka – avtorica bloga Uglašena kuhinja (www.uglasena-kuhinja.com), na katerem boste našli veliko odličnih presnih in veganskih receptov.
Krompirjeva juha s koriandrovim pestom
Za pesto potrebujemo:
- 50 g blanširanih in olupljenih mandljev
- šop koriandra
- sol
- 15 žlic olivnega olja
- sok polovice limone
Priprava: V multipraktiku zmešamo vse sestavine do želene gostote. Po želji lahko dodamo tudi malce parmezana.
Za juho potrebujemo:
- 400 g narezanega krompirja
- 100 g narezane bele repice
- 3 stroki česna
- kokosovo maslo ali olivno olje
- ½ velike bele čebule
- sol
- 600 ml vode
- 0,5 dl kokosovega mleka (iz pločevinke) ali sladke smetane
Priprava: Na kokosovem maslu prepražimo nasekljano belo čebulo. Posolimo in dodamo na kocke (enakomerno) narezan krompir, zmečkan česen in belo repico. Dobro premešamo in zalijemo z vodo. Kuhamo, dokler krompir ni mehak oziroma kuhan.
Vse skupaj vlijemo v blender in dobro spasiramo. Lahko uporabimo tudi palični mešalnik. Dolijemo še dober deciliter vode (odvisno, kakšno gostoto juhice želimo), kokosovo mleko (lahko ga zamenjamo z navadno sladko smetano) in po potrebi dosolimo. Spet pogrejemo in postrežemo z žličko pesta in kosom popečenega kruha.
Recept je prispevala Ana – avtorica bloga Cinnamon & Thyme (www.cinnamonandthyme.com), ki blog piše v slovenskem in angleškem jeziku, navdušuje pa tudi z odličnimi fotografijami pripravljenih jedi.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?