Ta stročnica bi se morala pogosteje znajti na navašem jedilniku. Je namreč zelo bogata z ogljikovimi hidrati in balastnimi snovmi in je odličen vir kalcija, železa in vitaminov B skupine.
Za 4 osebe potrebujete:
- 2 pločevinki čičerke, po 240 g (če želite, lahko pripravite tudi svežo)
- 2 čebuli
- 1 steblo pora
- 1 bučko
- 500 g češnjevih paradižnikov
- 2 žlici olja
- 1 žlico paradižnikove mezge
- 3 žlice agavinega sirupa (oziroma po okusu)
- 4 stroke česna
- 1,2 l juhe
- 3 žlice limonovega soka
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 1 žličko maroške začimbe ras el hanout
- 80 g masla
- sol, poper
- sok in nastrgano lupinico 3 neškropljenih pomaranč
- 200 g polente (instant)
- 4 žlice praženega sezama
Priprava:
1. Čičerko odcedite. Olupljeno čebulo zrežite na kocke. Očiščen por in bučko zrežite na obročke oziroma na kocke. Oplaknite češnjeve paradižnike. Vse skupaj približno 5 minut dušite na olju.
2. Dodajte še paradižnikovo mezgo in 2 žlici agavinega sirupa ter sestavine lahno karamelizirajte. K njim iztisnite še polovico česna, prilijte 400 ml juhe in 1 žlico limonovega soka ter vse skupaj pustite lahno vreti približno 5 minut.
3. Nato primešajte še peteršilj, ras el hanout in 40 g margarine. Sestavine pikantno začinite s soljo, poprom in 1 žlico limonovega soka.
4. Segrejte preostalo juho in vanjo iztisnite preostanek česna. Nato primešajte še 300 ml pomarančnega soka in 1 žlico limonovega. Začinite s soljo, poprom in 1 žlico agavinega sirupa. Nato v tekočino vmešajte polento in jo kuhajte toliko časa, da se zgosti. Dodajte še 40 g margarine, pomarančno lupinico in 2 žlici sezama. Na nizkem ognju kuhajte še nekaj minut, da se vse lepo zgosti. Oblikujte kroglice in jih postrezite z zelenjavo, za konec pa jed potresite še s sezamom.
Preberite še Čičerka - najslajša stročnica
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?