Ob zeleni barvi ni nujno, da vedno pomislite na dolgočasno solato, zelena je lahko tudi slastna sladica – preizkusite ta zanimiv recept. Ne bo vam žal!
Sestavine:
Dno:
- 1/2 skodelice orehov
- 1/2 skodelice mandljev
- 1/2 skodelice namočenih datljev
- 3 žlice kakava v prahu
- ščepec himalajske soli
Zelena krema:
- 1 velik zrel avokado, olupljen
- 2 žlici posušenih metinih listov (zmiksamo v prah) /ali uporabimo ekstrakt mete (v tem primeru bo par kapljic dovolj)
- 3 žlice kokosovega sladkorja
- 3 žlice kokosovega olja
Čokoladni preliv:
- 2 žlici kokosovega olja
- 1 žlica kakava v prahu
- 1 žlica sladila (javorjev sirup, med, kokosov sladkor ...)
Priprava:
Dno in stranice plastične posode (v receptu je uporabljena posoda dimenzij 11 x 18 cm) obložimo s peki papirjem.
Za dno najprej zmešamo orehe in mandlje. Dodamo namočene datlje, kakav v prahu in sol. Zmiksamo v homogeno zmes. Maso razporedimo po dnu pripravljene posode in postavimo v hladilnik.
V mešalnik damo avokado, meto in sladilo, zmiksamo do gladkega. Dodamo kokosovo olje in še enkrat zmiksamo. Zmes vlijemo na ohlajeno dno in postavimo v zamrzovalnik za eno uro. Pazimo, da ne zamrzne!
Čokoladni preliv naredimo tako, da samo segrejemo prazen lonec. Odstranimo z ognja in vanj damo kokosovo olje – topla posoda ga bo stopila, dodamo kakav in na koncu še sladilo ter zmešamo v gladko zmes. Čokolado prelijemo po vrhu in postavimo v hladilnik za nekaj ur.
Pred rezanjem kvadratov sladico previdno vzamemo iz posode in položimo na desko za rezanje. Oster nož pomočimo v kozarec vroče vode za nekaj minut, ga obrišemo in tako bomo brez težav sladico razrezali na kvadrate.
Recept je prispevala Katja Zupanc za spletno stran Malinca
Preberite še: 13 okusnih načinov uporabe avokada pri pripravi zdravih obrokov
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del