Hrenovo omako lahko kupimo že pripravljeno, a mi prisegamo na sveže pripravljeno. Zato smo poiskali 5 zelo zanimivih receptov. Ste poleg tiste s smetano že kdaj poskusili te ...
V 10 minutah pripravite in presenetite goste z novimi okusi. Nekatere omake se odlično podajo mesnim jedem, druge kot namaz za na kruh ali pomaka.
Hren z jogurtom
Sestavine:
- 150 g naribanega hrena
- lahki grški jogurt
- kis
- gorčica v prahu
- mleti poper
- kisla smetana (neobvezno)
Priprava:
Nariban hren pokapajte z nekaj kisa. Kis lahko tudi razredčite. Nato vmešajte toliko grškega jogurta, da dobite željeno gostoto. Začinite z gorčico in poprom po okusu in po želji dodajte še malo kisle smetane.
Hrenov humus
Sestavine:
- 300 g čičerke
- olivno olje
- 2-3 stroki česna
- limonin sok
- kumin ali
- pasta tahini, če jo imate na voljo
- ščepec kajenskega popra (neobvezno)
- sol
- nariban hren
- voda
Priprava:
Čičerko pretresite v mešalnik, dodajte stroke česna, olivno olje, sok limone, kumin in sol. Nato sestavne zmeljite v gladko pasto. Če je pregosta, dodajte nekaj vode.
Humusu dodajte še nariban hren po okusu. Če imate radi pekoče, seveda nikar ne skoparite z njim.
Za pripravo lahko uporabite čičerko iz kozarčka ali pločevinke.
Hrenov gvakamole
Sestavine:
- zrel avokado
- paradižnik (ki mu odstranite semena)
- sol in poper
- rdeča čebula
- sok limete
- kisla smetana (neobvezno)
- čili (neobvezno)
- koriander ali origano
- nariban hren
Priprava:
Dobro pretlačite avokado. Dodajte na drobno nasekljan paradižnik in rdečo čebulo ter nariban hren. Začinite po okusu ter dodajte limetin sok. Kislo smetano dodajte po želji, prav tako čili (da ne bo preveč pekoče).
Rdeča hrenova omaka
Sestavine:
- hren (olupljen in narezan na tanke kolobarje)
- rdeča pesa (olupljena in narezana na košče)
- voda
- kis
Priprava:
Hren in rdečo peso stresite v mešalnik in dobro zmešajte. Dodajte kis po okusu. Če je omaka pregosta, dodajte še nekaj vode.
Jajčni hren
Sestavine:
- 150 g naribanega hrena
- 1–2 trdo kuhani jajci
- olje
- sol
- limonin sok ali kis
Priprava:
Hren pokapajte z limoninim sokom ali kisom.
Nariban hren takoj pokapajte z limoninim sokom ali kisom. Nato pretlačite rumenjaka in na drobno nasekljajte beljaka ter jih primešajte hrenu.
Solite, kanite nekaj olja in dobro premešajte. Po okusu lahko dodate žličko gorčice.
Kako še lahko uporabite hren:
- dodajte ga v sendvič,
- vmešajte v preliv za solato,
- narežite paradižnik, na vsak košček potresite nekaj hrena, sveže nasekljano baziliko in solite ter poprajte po okusu,
- dodajte ga vmešanim jajcem,
- svežega si privoščite poleg ribe.
Da hren uporabljamo ravno med prazniki, ko si privoščimo več mastne hrane, ni naključje.
Več o tem si preberite TUKAJ.