Ideja za okusno pečenko!
Za 10 oseb potrebujete:
Za nadev:
- olivno olje
- 1 drobno sesekljano čebulo
- 100 g kock slanine
- 120 g kock korenja
- 120 g koščkov stebelne zelene
- 4 stroke sesekljanega česna
- 400 g mlete svinjine
- 100 g drobno sesekljanih suhih marelic
- 2 vejici sesekljanega rožmarina
- 2 vejici sesekljanega žajblja
- morsko sol, sveže mleti črni poper
- ščepec muškatnega oreščka
- sok in lupinico 2 limon
- pest drobtin
Za purana:
- 1 puran (približno 3,5 kg)
- 100 g rezin slanine
- morsko sol, sveže mleti poper
- rezine 2 pomaranč
- 100 g masla
Za krompir:
- 500 g krompirja
- sol, poper
- olivno olje
- 30 g masla
- 150 g graha
Priprava:
1 V ponvi segrejte olivno olje. Dodajte čebulo in slanino in na srednji temperaturi oboje pražite nekaj minut. Nato dodajte korenje, zeleno in česen. Med mešanjem vse skupaj dušite 3 minute. Mešanico nato postavite vstran.
2 Mletemu mesu dodajte marelice, zelišča, muškat in limonino lupinico. Nakapajte z limonovim sokom in mešanico začinite s soljo in poprom. Če je mešanica preredka, dodajte še pest drobtin.
3 Pečico segrejte na 140 stopinj. Purana oplaknite pod hladno vodo in ga osušite s kuhinjsko brisačo. S prsti na prsih previdno ločite kožo od mesa. Žep napolnite z mesno mešanico in povežite skupaj noge.
4 Purana natrite s soljo in poprom ter ga položite v pekač. Prilijte približno 100 ml vode.
5 Purana pecite približno 5 ur. Vsakih 30 minut ga zalijte z malo vode. Ko je meso skoraj pečeno, v omaki stopite maslo in po puranu razporedite rezine pomaranče. Meso pecite še 20 minut. Nato ga vzemite iz pečice in ga shranite na toplem. Temperaturo pečice zvišajte na 190 stopinj.
6 Za pripravo krompirjeve solate olupite in na tanke rezine zrežite krompir in rdečo čebulo. Stresite v skledo, prilijte olivno olje in vse skupaj začinite s soljo in poprom. Mešanico razporedite po dnu pekača, obloženega s papirjem za peko, in ga pecite približno 30 minut. Medtem v ponvi stopite maslo. Nanj stresite grah in ga segrejte. Nato ga primešajte krompirju. Postrezite s puranovo pečenko.