Odlična pašteta, ki bo teknila kot prigrizek ...
Za 6 oseb potrebujete:
- 800 g perutninskih jeter (puran, piščanec, raca)
- 8 vejic timijana
- 400 ml rdečega vina
- sol, sveže mleti barviti poper
- 150 g masla + nekaj masla za namastitev modla
- 4 jajca + 1 jajce za mazanje
- 80 g suhega manga
- 80 g suhih brusnic
- 100 g nesoljenih in neolupljenih pistacij
- 400 g listnatega testa
- moko za delovno površino
Za ribezovo omako:
- 60 g sladkorja
- 60 g ribeza
- 100 ml rdečega vina
Priprava:
1 Jetra dobro operite, jih zrežite na kocke in jih denite v skledo. Dodajte timijan in vino. Začinite s soljo in poprom ter pustite stati najmanj 30 minut. Nekaj mešanice postavite stran, ostalo pa gladko ukašite. Nato dodajte še kocke masla in jajca. Spet zmešajte do gladkega.
2 Jetrno mešanico denite v skledo in ji primešajte sesekljane mango, brusnice in pistacije. Testo zrežite na velikost ozkega pravokotnega modla za paštete in odrežite del, ki bo namenjen za pokrivanje.
3 Dobro namastite model in ga obložite s testom. Odrežite ven segajoče dele. Po testu razporedite polovico mešanice. Po njej razporedite sesekljane dele jeter in po njih preostalo sesekljano mešanico.
4 Preostalo testo premažite s stepenim jajcem in ga položite na jetrno mešanico, zatisnite robove. Pašteto približno 60 minut pecite v pečici, segreti na 150 stopinj. V kozici karamelizirajte sladkor. Dodajte ribez, ga pretlačite s paličnim mešalnikom in prilijte vino. Omaka naj lahno vre 10 minut. Rezine ohlajene paštete postrezite z ribezovo omako.
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem