Puranja pašteta v listnatem testu

13. 8. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Puranja pašteta v listnatem testu (foto: Profimedia)
Profimedia

Odlična pašteta, ki bo teknila kot prigrizek ...

Za 6 oseb potrebujete:

  • 800 g perutninskih jeter (puran, piščanec, raca)
  • 8 vejic timijana
  • 400 ml rdečega vina
  • sol, sveže mleti barviti poper
  • 150 g masla + nekaj masla za namastitev modla
  • 4 jajca + 1 jajce za mazanje
  • 80 g suhega manga
  • 80 g suhih brusnic
  • 100 g nesoljenih in neolupljenih pistacij
  • 400 g listnatega testa
  • moko za delovno površino

Za ribezovo omako:

  • 60 g sladkorja
  • 60 g ribeza
  • 100 ml rdečega vina

Priprava:
1 Jetra dobro operite, jih zrežite na kocke in jih denite v skledo. Dodajte timijan in vino. Začinite s soljo in poprom ter pustite stati najmanj 30 minut. Nekaj mešanice postavite stran, ostalo pa gladko ukašite. Nato dodajte še kocke masla in jajca. Spet zmešajte do gladkega.

2 Jetrno mešanico denite v skledo in ji primešajte sesekljane mango, brusnice in pistacije. Testo zrežite na velikost ozkega pravokotnega modla za paštete in odrežite del, ki bo namenjen za pokrivanje.

Ste slabo in malo spali? Tako si lahko pomagate

3 Dobro namastite model in ga obložite s testom. Odrežite ven segajoče dele. Po testu razporedite polovico mešanice. Po njej razporedite sesekljane dele jeter in po njih preostalo sesekljano mešanico.

4 Preostalo testo premažite s stepenim jajcem in ga položite na jetrno mešanico, zatisnite robove. Pašteto približno 60 minut pecite v pečici, segreti na 150 stopinj. V kozici karamelizirajte sladkor. Dodajte ribez, ga pretlačite s paličnim mešalnikom in prilijte vino. Omaka naj lahno vre 10 minut. Rezine ohlajene paštete postrezite z ribezovo omako.