Jed, ki zagotovo tekne!
Za 4 osebe potrebujete:
Za nadev:
- 4 en dan stare žemlje
- 50 g posušenih paradižnikov v olju
- 2 jajci
- 100 ml mleka
- 3 vejice svežega timijana
Za zvitke:
- 1 kg puranjih prsi
- sol, sveže mleti črni poper
- 100 g masla
- 1 veliko čebulo
- 300 ml belega vina
- 300 ml perutninske juhe
- 250 ml smetane
Za pire krompir:
- 1 kg krompirja
- 80 g masla
- 200 g sveže špinače
- 3 žlice smetane
Priprava:
1 Žemlje zrežite na kocke in jih stresite v skledo. Paradižnike odcedite (olje prihranite za pozneje), jih zrežite na koščke in jih skupaj z jajcema, mlekom, soljo, timijanom in malce paradižnikovega olja primešajte kruhu. Mešanico nato za 15 minut postavite v hladilnik.
2 Oplaknite in otrite meso in v prsi zarežite 1 cm globoko, vendar jih ne zarežite do konca. Nato jih prekrijte s folijo za živila in nežno potolcite.
3 Meso začinite s soljo in ga obložite s pripravljenim nadevom. Meso nato zvijte in ga tesno povežite s kuhinjsko vrvico. Natrite ga s soljo in poprom.
4 V globoki ponvi segrejte maslo in na njem z vseh strani popecite meso. Prilijte vino in juho ter tekočino pokuhajte do ene tretjine. Olupljeno čebulo drobno sesekljajte in jo stresite v pekač. Dodajte pečene zvitke in omako, ki je pri tem nastala. Jed nato 20 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj.
5 Omako, ki je nastala med peko, in čebulo stresite v kozico ter vse skupaj nekaj minut kuhajte na srednji temperaturi. Dodajte smetano in vse skupaj pustite lahno vreti še 5 minut.
6 Olupite krompir in ga zrežite na večje kocke. Do mehkega jih skuhajte v vreli slani vodi. Očiščeno špinačo na hitro podušite na maslu. Krompirju dodajte smetano in ga pretlačite, nato pa primešajte še špinačo. Pire začinite s soljo in poprom. Postrezite z zvitki in omako.