Paradižnik je bogat s hranilnimi snovmi, njihovi blagodejni učinki pa se s kuhanjem še večajo. Kuhan paradižnik pomaga pri nižanju maščobe v krvi, hitrejši regeneraciji mišic po vadbi, zdravi kožo in zmanjšuje tveganje za rakom.
Paradižnikov sok za okrevanje po vadbi
Raziskave so pokazale, da uživanje paradižnikovega soka po telovadbi pomaga mišicam pri regeneraciji. Grški znanstveniki so odkrili, da so športniki, ki so po napornem treningu zaužili paradižnikov sok, pokazali hitrejše okrevanje kot tisti, ki so pili energijske napitke.
Paradižnik je eden izmed najbolj priljubljenih sadežev
Zahvaljujoč njegovi raznovrstnosti in hranlilnim snovem kot so vitamin C, kalij in folna kislina, paradižnik prištevamo med najbolj priljubljene sadeže na svetu.
Ne spreglejte:
- Številni jih pogosto uživajo, toda ti 3 mlečni izdelki so najslabši za zdravje: slabo vplivajo na črevesno floro in delovanje jeter
- To je 5 mineralov, ki bi jih morali zaužiti vsakodnevno (še zlasti poleti)
- "Prihajam iz Japonske, kjer ljudje živijo najdlje: to je 8 živil, ki so vsak dan na mojem jedilniku"
Paradižnikov sok za zdravje srca
Analiza šestih študij je pokazala, da lahko uživanje enega kozarca paradižnikovega soka vsakodnevno, v šestih tednih zniža nivo LDL (lipoprotein nizke gostote) in poveča nivo HDL (lipoproteina visoke gostote), s tem pa se potencialno manjša tveganje za kardiovaskularnimi obolenji.
Kuhanje paradižnika izboljša absorpcijo likopena
Paradižnik vsebuje močan antioksidant likopen, ki pomaga pri odpravljanju prostih radikalov, ki lahko škodujejo celicam v telesu. Likopen je bolj učinkovit, če se paradižnik kuha, saj toplota razbije celične stene, posledično pa je likopen lažje dostopen.
Torej paradižnikova omaka svežega ali konzerviranega paradižnika, celo kečap, doprinesejo več likopena kot sveži paradižnik. Dodajanje olivnega olja med kuhanjem paradižnika še dodatno spodbuja absorpcijo likopena.
Vir: krstarica.com