Recept: Burger v drugačni različici

22. 7. 2015
Recept: Burger v drugačni različici (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Danes smo izbrali dva v drugačni različici: fižolov in ribji burger – katerega boste izbrali za današnje kosilo na prostem?

Burger s sardelami

Sestavine:

  • 4 sardele
  • 6 listov zelene solate
  • 3 žlice koruznega zdroba
  • 3 žlice ostre moke
  • 1 žlica krušnih drobtin
  • sok ene limone
  • 1/2 čajne žličke rožmarina 
  • nekaj listov sveže bazilike
  • olje za cvrtje

Priprava:

Sardele očistimo (odstranimo glave in drobovje), operemo pod hladno tekočo vodo in dobro odcedimo. Povaljamo jih v mešanici zdroba, drobtin in moke z dodatkom rožmarina.

Nato jih ocvremo (6 minut) v vročem olju. Ocvrte sardele položimo na papirnato brisačo, ki bo popivnala odvečno maščobo.

Omaka

Sestavine:

  • 300 ml temnega balzamičnega kisa
  • 50 ml sojine omake
  • 2 žlici ostrigine omake
  • 1 žlica kristalnega sladkorja
  • 1 ščepec popra
  • 100 ml vode

Priprava:

Sestavine za balzamično omako (balzamični kis, sojina omaka, ostrigina omaka, voda) nalijemo v kozico ter začinimo s soljo in poprom. Ko tekočina zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije na minimum. Kuhamo 40 minut. Kuhano gosto tekočo omako ohladimo.

Policijsko varovanje princa Harryja spet buri duhove na Otoku
Bombete

Recept: Domača bombeta
Arhiv www.blazkuha.si

Sestavine:

  • 300 g moke, tip 500
  • 3/4 čajne žličke soli
  • 300 ml mlačnega mleka
  • 3 zvrhane žlice mešanih semen (sezam, bučna semena, pinjole)
  • 1 zavitek suhega kvasa (7 g)

Priprava:

Bombeto prečno prerežemo na pol ter obe polovici premažemo z balzamično omako. Nato štiri ocvrte sardele povaljamo v balzamični omaki. Položimo jih na spodnji del prepolovljene bombete. Pokapamo s sokom limone, potresemo z grobo narezanimi listi bazilike ter prekrijemo z listom solate in zgornjim delom bombete.

Fižolov burger

Sestavine:

  • 0,5 l konzerva rdečega fižola
  • pol sesekljane rdeče čebule
  • ghee ali mešanica masla in olja
  • sol in poper
  • sesekljan peteršilj
  • dimljena paprika oziroma pimenton
  • žlica drobtin

Priprava:

Fižol odcedimo, razsujemo po deski in grobo pretlačimo, na primer z dnom male kozice. Čebulo na gheeju ali na mešanici masla in olja zapečemo in jo odcejeno dodamo k pretlačenemu fižolu skupaj z začimbami in drobtinami. Za pol ure postavimo v hladilnik in oblikujemo polpete, ki jih pečemo na vsaki strani na olju in maslu 5 minut. 

Recepte sta prispevala: Blaž – avtor bloga Blaž kuha in  Ana – avtorica bloga Naredila Ana; v reviji Lisa