Recept: Burger v drugačni različici

22. 7. 2015
Deli
Recept: Burger v drugačni različici (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Danes smo izbrali dva v drugačni različici: fižolov in ribji burger – katerega boste izbrali za današnje kosilo na prostem?

Burger s sardelami

Sestavine:

  • 4 sardele
  • 6 listov zelene solate
  • 3 žlice koruznega zdroba
  • 3 žlice ostre moke
  • 1 žlica krušnih drobtin
  • sok ene limone
  • 1/2 čajne žličke rožmarina 
  • nekaj listov sveže bazilike
  • olje za cvrtje

Priprava:

Sardele očistimo (odstranimo glave in drobovje), operemo pod hladno tekočo vodo in dobro odcedimo. Povaljamo jih v mešanici zdroba, drobtin in moke z dodatkom rožmarina.

Nato jih ocvremo (6 minut) v vročem olju. Ocvrte sardele položimo na papirnato brisačo, ki bo popivnala odvečno maščobo.

Omaka

Sestavine:

  • 300 ml temnega balzamičnega kisa
  • 50 ml sojine omake
  • 2 žlici ostrigine omake
  • 1 žlica kristalnega sladkorja
  • 1 ščepec popra
  • 100 ml vode

Priprava:

Sestavine za balzamično omako (balzamični kis, sojina omaka, ostrigina omaka, voda) nalijemo v kozico ter začinimo s soljo in poprom. Ko tekočina zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije na minimum. Kuhamo 40 minut. Kuhano gosto tekočo omako ohladimo.

Bombete

Recept: Domača bombetaSestavine:

  • 300 g moke, tip 500
  • 3/4 čajne žličke soli
  • 300 ml mlačnega mleka
  • 3 zvrhane žlice mešanih semen (sezam, bučna semena, pinjole)
  • 1 zavitek suhega kvasa (7 g)

Priprava:

Bombeto prečno prerežemo na pol ter obe polovici premažemo z balzamično omako. Nato štiri ocvrte sardele povaljamo v balzamični omaki. Položimo jih na spodnji del prepolovljene bombete. Pokapamo s sokom limone, potresemo z grobo narezanimi listi bazilike ter prekrijemo z listom solate in zgornjim delom bombete.

Fižolov burger

Sestavine:

  • 0,5 l konzerva rdečega fižola
  • pol sesekljane rdeče čebule
  • ghee ali mešanica masla in olja
  • sol in poper
  • sesekljan peteršilj
  • dimljena paprika oziroma pimenton
  • žlica drobtin

Priprava:

Fižol odcedimo, razsujemo po deski in grobo pretlačimo, na primer z dnom male kozice. Čebulo na gheeju ali na mešanici masla in olja zapečemo in jo odcejeno dodamo k pretlačenemu fižolu skupaj z začimbami in drobtinami. Za pol ure postavimo v hladilnik in oblikujemo polpete, ki jih pečemo na vsaki strani na olju in maslu 5 minut. 

Recepte sta prispevala: Blaž – avtor bloga Blaž kuha in  Ana – avtorica bloga Naredila Ana; v reviji Lisa

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?