Danes smo izbrali dva v drugačni različici: fižolov in ribji burger – katerega boste izbrali za današnje kosilo na prostem?
Burger s sardelami
Sestavine:
- 4 sardele
- 6 listov zelene solate
- 3 žlice koruznega zdroba
- 3 žlice ostre moke
- 1 žlica krušnih drobtin
- sok ene limone
- 1/2 čajne žličke rožmarina
- nekaj listov sveže bazilike
- olje za cvrtje
Priprava:
Sardele očistimo (odstranimo glave in drobovje), operemo pod hladno tekočo vodo in dobro odcedimo. Povaljamo jih v mešanici zdroba, drobtin in moke z dodatkom rožmarina.
Nato jih ocvremo (6 minut) v vročem olju. Ocvrte sardele položimo na papirnato brisačo, ki bo popivnala odvečno maščobo.
Omaka
Sestavine:
- 300 ml temnega balzamičnega kisa
- 50 ml sojine omake
- 2 žlici ostrigine omake
- 1 žlica kristalnega sladkorja
- 1 ščepec popra
- 100 ml vode
Priprava:
Sestavine za balzamično omako (balzamični kis, sojina omaka, ostrigina omaka, voda) nalijemo v kozico ter začinimo s soljo in poprom. Ko tekočina zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije na minimum. Kuhamo 40 minut. Kuhano gosto tekočo omako ohladimo.
Bombete
Sestavine:
- 300 g moke, tip 500
- 3/4 čajne žličke soli
- 300 ml mlačnega mleka
- 3 zvrhane žlice mešanih semen (sezam, bučna semena, pinjole)
- 1 zavitek suhega kvasa (7 g)
Priprava:
Bombeto prečno prerežemo na pol ter obe polovici premažemo z balzamično omako. Nato štiri ocvrte sardele povaljamo v balzamični omaki. Položimo jih na spodnji del prepolovljene bombete. Pokapamo s sokom limone, potresemo z grobo narezanimi listi bazilike ter prekrijemo z listom solate in zgornjim delom bombete.
Fižolov burger
Sestavine:
- 0,5 l konzerva rdečega fižola
- pol sesekljane rdeče čebule
- ghee ali mešanica masla in olja
- sol in poper
- sesekljan peteršilj
- dimljena paprika oziroma pimenton
- žlica drobtin
Priprava:
Fižol odcedimo, razsujemo po deski in grobo pretlačimo, na primer z dnom male kozice. Čebulo na gheeju ali na mešanici masla in olja zapečemo in jo odcejeno dodamo k pretlačenemu fižolu skupaj z začimbami in drobtinami. Za pol ure postavimo v hladilnik in oblikujemo polpete, ki jih pečemo na vsaki strani na olju in maslu 5 minut.
Recepte sta prispevala: Blaž – avtor bloga Blaž kuha in Ana – avtorica bloga Naredila Ana; v reviji Lisa
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?