Pripravite majonezo, ki je brez jajc, soje ali oreščkov. Lahko se jo namreč naredi iz čičerikine vode, kateri pravimo tudi aquafaba.
Sestavine:
- 0,5 dcl zelo ohlajene čičerikine vode
- 2 dcl olja (+/-)
- 1 žlica gorčice
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 1 žlica kisa od kumaric (lahko izpustite)
- ščep kurkume za barvo
- sol
Iz ene konzerve čičerike dobite nekje 1,5 dcl vode, preostanek lahko shranite v hladilnik in uporabite za kakšne španske vetrce ali sneg za skorjico riževega narastka, možnosti je ogromno.
Pomembno je, da je čičerikina voda zelo ohlajena.
Damo jo v posodo in s paličnim mešalnikom ali metlico stepamo nekje 3 minute, da se naredi srednje gost sneg. Nato postopoma pričnemo dodajati olje (olivno, ekološko sončnično ali repično).
Ko se majoneza prične gostiti, dodamo ostale sestavine. Sol naj se doda previdno, če bo sploh potrebna, saj je že voda čičerike slana.
Postrežete s polpeti, kot namaz na kruhu, prilogo k zelenjavi ali kot dodatek k poletnim solatam.
Iz čičerike pa lahko naredite polpete, humus ali pečeno čičeriko z začimbami.
Recept: Jasmina Hrastovec, mincikuha.blogspot.si
Novo na Metroplay: Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec