Pustite se presenetiti.
Čeprav rabarbara spada med zelenjavo, je odlična za pripravo sladic. Najboljša stebla so tista z rdečim mesom, ki imajo blago kislino in aromo, ki spominja na maline.
Nikar pa ne uživajte listov. Ti vsebujejo velike količine oksalne kisline, ki lahko okvari ledvice. Oksalno kislino sicer vsebujejo tudi stebla, vendar v času sezone (do konca junija) v dovoljenih količinah.
Rabarbara je nizkokalorično živilo. Je bogata s kalcijem, kalijem in vlakninami in vsebuje veliko vitaminov, predvsem A, vitamine skupine B in C.
Priprava stebel
Odstranite liste in odrežite končke stebel. Rabarbaro oplaknite. Pri debelih ali starejših steblih je zunanji sloj pogosto nekoliko vlaknast. Vlakna lahko s stebel odstranite oziroma potegnete z nožem. Stebla zrežite na koščke. Glede na nadaljnjo uporabo jih 1 do 2 minuti kuhajte v malo slajene tekočine.
Privoščite si jo v okusni sladici – piti z rabarbaro in banano.
Sestavine za testo:
- 2 skodelici praženih in zmletih lešnikov
- 2 skodelici polnozrnate moke
- 6 žlic oljčnega olja
- 4 žlice vode
- 1 žlička soli
- 7 žlic temnega agavinega sirupa (Nasvet: sladkajte po okusu, s sladilom, ki ustreza vam)
Nadev:
- 3 banane
- 2 stebli rabarbare
- 2 skodelici jagod
- 1,5 skodelice mleka
- 2 žlici navadne moke
- 5 žlic agavinega sirupa
Priprava:
1. Moko, sol in orehe stresite v večjo posodo, dodajte še preostale sestavine za testo in dobro premešajte. Testo razvaljajte in z njim obložite pomaščen pekač. Pekač postavite v pečico in pri 180 stopinjah pecite 10-15 minut oziroma dokler se na testu ne naredi skorja.
2. Medtem:
- rabarbaro narežite na približno centimeter velike koščke,
- 2 banani na rezine in
- jagode na trakove.
Rabarbaro kuhajte v sladki vodi približno 10 minut, da se nekoliko zmehča, nato jo odcedite in razporedite po pečenem testu. Po vrhu dodajte koščke banan in jagode.
3. Pol skodelice mleka dajte na stran in najprej zavrite 1 skodelico. Ko mleko zavre, vlijte preostanek mleka. Vmešajte žlico navadne moke in zmes kuhajte na zmernem ognju dokler ponovne ne zavre. Dodajte bananin pire (banano boste najlažje premečkali z vilicami). Zmes prelijte preko jagod, banane in rabarbare. Okrasite po želji in na 180 stopinj pecite še 20-25 minut.
Namig: Koščke rabarbare lahko porazdelite po pekaču, jih zamrznete in porazdelite v vrečke za zamrzovanje. V zamrzovalniku jih lahko hranite do 6 mesecev.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?