Namesto pečenega krompirja bomo spekli hokaido bučo in jo postregli z različnimi polivkami. Ali pa naredili sladko verzijo.
Uporabimo hokaido ali masleno bučo. Bučne lupine ni potrebno lupiti. Samo odstranimo semena in meso narežemo na poljubne kose ter narezano bučo položimo v pekač s papirjem za peko. Pokapamo s sezamovim oljem (opcijsko), posolimo in popramo, dodamo rožmarin in mešanico začimb po želji. Pečemo okoli 30 minut pri 180ºC oziroma dokler na robovih ne začne rjaveti in postane mehka, med peko ne pozabite malce premešati, da bo enakomerno pečena.
Postrežemo kot prilogo jedem ali pa ji dodamo različne omake.
Kisla smetana iz indijskih oreškov
V mikserju ali blenderju zmiksajte ½ skodelice namočenih (vsaj 2 ure) indijskih oreščkov, 1 žličko limoninga soka, ½ žličke jabolčnega kisa, ščep soli in ½ skodelice vode (oz. po potrebi).
Polijte po pečeni buči.
Buča z gucamole omako
Avokado prerežite po dolžini, koščico odstranite in meso izdolbite z žličko. Pokapajte ga z limoninim sokom. Avokadovo meso pretlačite z vilicami ali zmeljite s paličnim mešalnikom. Dodajte strok česna (če niste za česen, lahko izpustite), peteršilj, drobnjak (ali začimbe po želji) in žlico olivnega ali sezamovega olja ter začinite s soljo in poprom.
Če ste bučo narezali na večje kose jih lahko pomakate v omako.
Bi raje nekaj sladkega?
Sladka verzija
Po narezani buči pokapljamo nekaj žlic javorjevega sirupa in cimet, dodamo mlete oreščke po želji. Lahko zmiksamo in polijemo po granoli.
- Preberite še: Banane z domačo presno nutelo ali Juha iz hokaido buče