To poceni živilo obvezno vključite v svoje jedi: ščiti vas pred boleznimi, ki so usodne za 40 milijonov ljudi vsako leto

18. 10. 2024
Deli
To poceni živilo obvezno vključite v svoje jedi: ščiti vas pred boleznimi, ki so usodne za 40 milijonov ljudi vsako leto (foto: Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona))
Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona)

Ta cenovno dostopna in pogosto podcenjena zelenjava je prava zakladnica hranil, ki imajo velik vpliv na naše zdravje in videz.

Podpira imunski sistem, ima antibakterijske in antivirusne lastnosti, blagodejno vpliva na prebavo in prekrvavitev, za nameček pa skrbi za lepo kožo, nohte in lase. Repa je bogat vir dragocenih hranil in je hkrati zelo cenovno ugodna. Preverite, zakaj jo je dobro redno vključiti v svojo prehrano.

Ne spreglejte:

Zakaj je repa tako zelo koristna?

Repa spada v družino kapusnic in je sestavljena iz korenine ter listov. Oba dela sta užitna in zdrava. Korenina repe je lahko različnih barv: bela, črna ali rdeča, medtem ko je notranjost vedno bela ali rumena. Najbolj priljubljene so bele in črne sorte.

Repa je bogat vir vitaminov skupine B, pa tudi vitaminov C in K, ter mineralov, kot so magnezij, kalcij, baker, železo, fosfor, kalij in cink. Poleg tega vsebuje veliko vlaknin in antioksidantov. Po okusu je podobna redkvi, uživate pa jo lahko surovo ali kuhano, vloženo, praženo ali pečeno.  Je nizkokalorična, saj 100 g repe vsebuje le 117 kJ (28 kcal).

Moškemu, ki mu vera to prepoveduje, v bolnišnici obrili brado. Družina prizadeta
Kisla repa
Profimedia

Strokovnjaki se strinjajo, da redno uživanje repe lahko zmanjša tveganje za bolezni, ki vsako leto povzročijo smrt okoli 40 milijonov ljudi po svetu. Hranila v repi nas namreč ščitijo pred diabetesom, boleznimi krvnega obtoka, boleznimi sklepov ter nevrodegenerativnimi obolenji. Poleg tega pozitivno vplivajo na zdravje kože.

Vitamin C podpira imunski sistem, vitamin A je dober za oči, železo pa preprečuje slabokrvnost. Zaradi visoke vsebnosti kalija repa pozitivno vpliva tudi na srčno-žilni sistem in jetra. Vlaknine izboljšujejo delovanje prebavnega sistema, podpirajo izgubo telesne teže ter znižujejo raven slabega holesterola. Kisla repa velja za naravni probiotik, ki podpira zdravo črevesno floro.

Repa ima antibakterijske in antivirusne lastnosti, kar pomeni, da nas ščiti pred sezonskimi okužbami. Če pa zbolimo, deluje protivnetno.

Ni za vsakogar!

Kljub številnim koristnim lastnostim pa repa ni priporočljiva za ljudi z želodčnimi težavami ter posameznike s srčnim popuščanjem in ledvičnimi težavami. V kolikor imate kakršne koli zdravstvene težave, je najbolje, da se pred uživanjem posvetujete s strokovnjakom.

Vir: mondo.rs

Pa saj to ni res! Odpoklicano je bilo tudi to živilo, vzrok pa tiči v preseženi vrednosti fitofarmacevtskih sredstev

Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić