Osvežilna in okusna!
Za 4 osebe potrebujete:
- 500 g zelenih belušev
- 1/2 rdeče cikorije
- 3 šalotke
- 150 l balzamičnega kisa
- 3 žlice olivnega olja
- 500 g okroglozrnatega riža
- 150 ml belega vina
- 600 ml zelenjavne juhe
- sol
- 60 g nastrganega parmezana
- 200 g masla
- sveže mleti poper
Priprava:
1 Beluše očistite, odlomite olesenele končke in beluše 1 do 2 minut kuhajte v vreli vodi. Po kuhanju jih odcedite. Očistite cikorijo in jo zrežite na koščke. Olupljeno šalotko drobno sesekljajte. Balzamični kis zlijte v kozico in ga na nizki temperaturi pokuhajte na polovico količine.
2 V kozici segrejte olje in na njem malce popražite šalotko in riž. Dodajte vino in malce juhe, nato vse skupaj začinite s soljo in 10 minut pustite lahno vreti na nizki temperaturi. Vsakič, ko izpari tekočina, rižu dodajte novo zajemalko vroče juhe in riž tako skuhajte do mehkega.
3 Rižu nato dodajte 2/3 cikorije in parmezan. Kozico odstavite in rižoti primešajte maslo. Začinite jo s soljo in poprom. Rižoto porazdelite po krožnikih, jo potresite s preostalo cikorijo in prelijte z reduciranim balzamičnim kisom.
Foto: Profimedia