Rižota z radičem in beluši

29. 4. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Rižota z radičem in beluši (foto: Profimedia)
Profimedia

Osvežilna in okusna!

Za 4 osebe potrebujete:

  • 500 g zelenih belušev
  • 1/2 rdeče cikorije
  • 3 šalotke
  • 150 l balzamičnega kisa
  • 3 žlice olivnega olja
  • 500 g okroglozrnatega riža
  • 150 ml belega vina
  • 600 ml zelenjavne juhe
  • sol
  • 60 g nastrganega parmezana
  • 200 g masla
  • sveže mleti poper

Priprava:

1 Beluše očistite, odlomite olesenele končke in beluše 1 do 2 minut kuhajte v vreli vodi. Po kuhanju jih odcedite. Očistite cikorijo in jo zrežite na koščke. Olupljeno šalotko drobno sesekljajte. Balzamični kis zlijte v kozico in ga na nizki temperaturi pokuhajte na polovico količine.

2 V kozici segrejte olje in na njem malce popražite šalotko in riž. Dodajte vino in malce juhe, nato vse skupaj začinite s soljo in 10 minut pustite lahno vreti na nizki temperaturi. Vsakič, ko izpari tekočina, rižu dodajte novo zajemalko vroče juhe in riž tako skuhajte do mehkega.

Najbogatejša pevka na Balkanu se ločuje

3 Rižu nato dodajte 2/3 cikorije in parmezan. Kozico odstavite in rižoti primešajte maslo. Začinite jo s soljo in poprom. Rižoto porazdelite po krožnikih, jo potresite s preostalo cikorijo in prelijte z reduciranim balzamičnim kisom.

Foto: Profimedia