Kako pogosto pa ga uživate vi? To je sadje, ki ga kardiologi jedo vsak dan

17. 5. 2024
Deli
Kako pogosto pa ga uživate vi? To je sadje, ki ga kardiologi jedo vsak dan (foto: Instagram @chloeveitchofficial (Posnetek zaslona))
Instagram @chloeveitchofficial (Posnetek zaslona)

Kardiologi razkrivajo, katero sadje sami najpogosteje uživajo.

Sadje je odličen vir vlaknin, vitaminov in mineralov. Ne glede na to, katero vrsto sadja imate najraje, boste svojemu telesu naredili uslugo, če ga uživate redno. Katere pa so tiste vrste, ki jih redno uživajo kardiologi? Radi izbirajo jagodičevje, jabolka in banane.

Ne spreglejte:

"Jagodičevje vsebuje izjemno visoko raven antioksidantov in vlaknin. Vlaknine niso le koristne za črevesje, temveč so ključnega pomena tudi za zdravje srca, saj pomagajo vzdrževati zdravo raven holesterola in preprečujejo zvišanje krvnega tlaka," je za portal Prevention povedala kardiologinja dr. Joy Gelbman.

Kardiologinja dr. Deepak Vivek pa pravi, da najraje izbira jabolka. Vsebujejo polifenole in flavonoide, ki imajo pomembne antioksidativne lastnosti. So odličen vir vlaknin, vitamina C in kalija, kar vse podpira zdravje kardiovaskularnega sistema.

"Jabolka imajo nizek glikemični indeks, uživanje takšne hrane pa pomaga zmanjševati tveganje za razvoj sladkorne bolezni in holesterola, kar pripomore k zmanjšanju tveganja za kardiovaskularne bolezni," je pojasnila dr. Vivek in dodala, da so za zdravje srca precej koristne tudi banane.

"Banane so dober vir prehranskih vlaknin, vitamina C, vitamina B6, kalija, magnezija in antioksidantov. Ne samo, da ta hranila podpirajo srce, ampak pomagajo telesu tudi na druge načine. Vlaknine pripomorejo k zdravju prebave, vitamin C krepi imunski sistem, vitamin B6 pa je pomemben za razvoj možganov in živcev," je poudarila.

Ne glede na to, katero vrsto boste vključili v svojo prehrano, dejstvo ostaja enako: sadje je odličen vir pomembnih hranil, ki pripomorejo tako z zdravju srca, kakor tudi k pravilnemu delovanju ostalih sistemov v telesu.

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren