Vsak dan si privoščite ta sadež: ščiti pred rakom, topi maščobo in blagodejno vpliva na prebavo

10. 7. 2024
Deli
Vsak dan si privoščite ta sadež: ščiti pred rakom, topi maščobo in blagodejno vpliva na prebavo (foto: Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona))
Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona)

Preverite, kateri je sadež je dobro uživati vsak dan.

Sadje in zelenjava so prava zakladnica vitaminov, mineralov in ostalih hranil, ki ugodno vplivajo na naše zdravje. Določeni predstavniki teh živil pa imajo še posebej močne učinke, ki povsem navdušujejo. Eden takih je zagotovo paradižnik. Topi maščobe ter blagodejno vpliva na prebavo. Če je le možno, si ga privoščite vsak dan.

Ne spreglejte:

Blagodejni učinki paradižnika

Zaščita proti raku

Raziskave kažejo, da likopen, ki ga najdemo v paradižniku, lahko prepreči razvoj rakavih celic, predvsem raka prostate, želodca in debelega črevesa. Zanimivo je, da se s kuhanjem paradižnika poveča raven likopena v primerjavi s surovim paradižnikom, kar pomeni, da je toplotno obdelan paradižnik lahko še bolj zdrav, kakor surov.

Profimedia

Vir številnih vitaminov in mineralov

Paradižnik je bogat z vitaminom C - naravnim antioksidantom, ki upočasnjuje staranje in ščiti celice pred prostimi radikali.  Poleg tega vsebuje vitamin A, železo in kalij, ki igrajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravja živcev in normalne cirkulacije krvi. 

Vitamin K, prisoten v paradižniku, igra vlogo pri strjevanju krvi in preprečuje notranje krvavitve. Vsakodnevno uživanje paradižnika vam bo prav tako pomagalo ohraniti zdravo in sijočo kožo.

Paradižnik in hujšanje

Ta čudežni sadež vam bo pomagal tudi pri hujšanju. Ima razmeroma malo kalorij, hkrati pa je bogat z vlakninami, ki podaljšujejo občutek sitosti in tako preprečujejo prenajedanje. Vlaknine so prav tako izjemno koristne za zdravo prebavo, sploh v boju proti zaprtju. Hkrati pa vlaknine pripomorejo tudi k zniževanju "slabega" holesterola.

Paradižnik ima torej nešteto prednosti, zato ga uživajte čim pogosteje: sploh zdaj, ko je na voljo slasten paradižnik z domačega vrta!

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren